Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară
Alexandru Crenganiș
Guvernele europene ar trebui să oprească ajutoarele sociale acordate bărbaților ucraineni de vârstă militară care locuiesc fie și temporar în țările lor, a declarat ministrul polonez de externe, o măsură care, potrivit acestuia, ar ajuta Ucraina să cheme mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse.
În urma unei întâlniri desfășurate la Kiev cu omologul său ucrainean, ministrul polonez Radoslaw Sikorski a declarat că încetarea beneficiilor sociale pentru refugiații ucraineni de sex masculin ar fi benefică și pentru bugetele naționale în țările gazdă din Europa de Vest.
Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările Uniunii Europene începând cu luna iulie a acestui an, iar aproximativ 22% dintre aceștia erau bărbați adulți, potrivit datelor biroului de statistică al UE, Eurostat.
„Opriți plata acestor ajutoare de securitate socială pentru persoanele care sunt eligibile pentru proiectul ucrainean de apărare a țării! Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea încorporării în Ucraina”, a declarat Sikorski la o conferință a liderilor internaționali la Kiev. „Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita recrutarea, pentru a-ți apăra țara. Noi, în Polonia, nu facem asta”, a mai declarat Sikorski.
Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a salutat apelul lui Sikorski. „A sosit într-adevăr momentul să ridicăm problema dezvoltării, de către Uniunea Europeană, a unor programe pentru întoarcerea acasă a ucrainenilor. Cu siguranță, ar trebui create condiții adecvate pentru acest lucru. Dar acest lucru ar trebui să fie pe ordinea de zi a partenerilor noștri europeni. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a declarat Sybiha.
După aproape 31 de luni de război împotriva Rusiei și în condițiile în care forțele Moscovei avansează încet, dar constant, în estul Ucrainei, Kievul are nevoie de mai mulți soldați pentru a-și menține liniile de apărare, pentru a roti trupele epuizate și pentru a compensa pierderile.
Rusia are în momentul de față un avantaj semnificativ în ceea ce privește efectivele și armamentele dislocate și utilizate pe câmpul de luptă.
La începutul acestui an, Ucraina a adoptat o nouă legislație și a pus în aplicare alte măsuri coroborate, inclusiv reducerea vârstei de recrutare pentru serviciul de luptă de la 27 la 25 de ani, pentru a crește ritmul de mobilizare pe front.