Statele G7 au agreat un împrumut de aproape 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Alexandru Crenganiș
Liderii democrațiilor bogate ale Grupului celor Șapte au ajuns vineri la un consens cu privire la acordarea de împrumuturi de aproximativ 50 de miliarde de dolari Ucrainei, susținute de câștigurile din activele suverane rusești înghețate, începând cu luna decembrie a.c.
"Aceste împrumuturi vor fi deservite și rambursate prin fluxuri viitoare de venituri extraordinare care decurg din imobilizarea activelor suverane rusești", se arată în declarația G7.
"Scopul nostru este să începem să plătim fondurile până la sfârșitul anului", se arată în declarația respectivă, care a fost publicată în timp ce șefii finanțelor globale se întâlneau la Washington pentru întâlnirile anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale.
O declarație însoțitoare a miniștrilor de finanțe din G7 precizează că împrumuturile vor fi plătite printr-o serie de împrumuturi bilaterale, începând de la 1 decembrie și continuând până la sfârșitul anului 2027 "în rate care vor reflecta nevoile urgente de finanțare ale Ucrainei".
Fiecare împrumut bilateral va intra în vigoare cel târziu la 30 iunie 2025, ceea ce oferă membrilor G7 o anumită flexibilitate de timp pentru a aranja detaliile.
Declarația care anunță principiile și unele detalii tehnice nu a furnizat sume specifice pentru împrumuturile bilaterale, dar precizează că detalii suplimentare vor fi emise într-o fișă de termeni care va fi distribuită în zilele următoare.
Statele Unite au anunțat miercuri că vor acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari în decembrie, moment menit să protejeze fondurile de împrumut de o potențială recuperare în cazul în care candidatul republican la președinție Donald Trump va câștiga alegerile din noiembrie din SUA.
Trump a promis că va "ieși" din războiul Ucrainei cu Rusia. Următorul președinte american nu va prelua funcția până în ianuarie 2025.
Un alt împrumut de 20 de miliarde de dolari este așteptat să vină de la UE, unde se află membrii G7 Germania, Franța și Italia, restul de 10 miliarde de dolari fiind împărțiți între Canada, Marea Britanie și Japonia.
"Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", se arată în declarația miniștrilor de finanțe.
Împrumuturile vor fi acordate prin mai multe canale, inclusiv un împrumut de asistență macrofinanciară de la UE, contul administrat de mai mulți donatori al FMI pentru Ucraina și un nou fond intermediar financiar pentru Ucraina la Banca Mondială, se arată în declarație.