Miniștrii de externe ai G7 își reînnoiesc sprijinul pentru Ucraina în documentul final al summitului

Alexandru Crenganiș

 

Miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte (G7) și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina pe 26 noiembrie a.c. în declarația finală de după summitul G7 din Italia. De asemenea, aceștia au condamnat ceea ce au descris ca fiind "retorica nucleară iresponsabilă și amenințătoare" a Rusiei.

Declarația miniștrilor G7 precizează, de asemenea, că sprijinul nord-coreean pentru Rusia a marcat o expansiune periculoasă a războiului; oficialii G7 condamnă evoluțiile necontrolate ale acestuia și amintesc că achiziționarea de rachete balistice și muniții nord-coreene de către Rusia reprezintă o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

"Rămânem fermi împotriva războiului de agresiune al Rusiei. Condamnăm vehement atacurile brutale împotriva orașelor și infrastructurii civile critice ale Ucrainei și bilanțul inacceptabil asupra populației civile", au declarat miniștrii G7 în declarația comună menționată, la încheierea reuniunii.

Miniștrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei și Statelor Unite au remarcat utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice cu rază intermediară pe 21 noiembrie, aceasta reprezentând "o dovadă în plus a comportamentului său nesăbuit și escaladator". Ei au subliniat că sprijinul lor pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei "va rămâne de neclintit".

Miniștrii, care au fost însoțiți de ministrul ucrainean de externe Andriy Sybiha și de șeful politicii externe a UE la întâlnirea lor de la Fiuggi, un oraș balnear situat la sud-est de Roma, au adăugat că speră să înceapă distribuirea, către Ucraina, a unui pachet de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari provenit din activele rusești înghețate până la sfârșitul anului în curs.

De asemenea, aceștia s-au angajat să acționeze împotriva grupurilor care ajută Rusia să evite sancțiunile și au cerut Chinei, un aliat de lungă durată al Coreei de Nord, să acționeze împotriva desfășurării de trupe nord-coreene pe câmpul de luptă.

Miniștrii au încercat, de asemenea, să crească presiunea asupra Israelului pentru a accepta un acord de încetare a focului cu Hezbollah în Liban, spunând că "acum este momentul să încheiem o înțelegere diplomatică".

Ei au cerut totodată guvernului israelian să faciliteze asistența umanitară pentru populația civilă din Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.