Proteste în Georgia după renunțarea la parcursul european
Alexandru Crenganiș
Un număr mare de protestatari s-a adunat în fața parlamentului georgian din Tbilisi după ce premierul Irakli Kobakhidze a declarat, la 28 noiembrie a.c., că guvernul său suspendă negocierile de aderare la UE până în 2028 și nu va accepta subvenții bugetare de la Bruxelles.
Fotografiile și videoclipurile de la miting au arătat mii de protestatari purtând steaguri georgiene și UE. Un protest spontan a avut loc și în orașul vestic Zugdidi.
Protestatarii din Zugdidi au declarat pentru RFE/RL că partidul de guvernământ Visul Georgian se îndepărtează de UE și împinge țara spre Rusia.
"Autoritățile georgiene au întrerupt toate relațiile cu Uniunea Europeană și, de asemenea, refuză să primească finanțare. Acest lucru va duce cu siguranță la un colaps economic", a declarat Manana Mikawa, o profesoară, pentru RFE/RL.
Cu câteva ore înainte de comentariile lui Kobakhidze, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cerea noi alegeri legislative în Georgia și sancțiuni împotriva membrilor de rang înalt ai partidului Visul Georgian.
Guvernele occidentale au pus sub semnul întrebării alegerile parlamentare din octombrie din Georgia (în care Visul Georgian a obținut 54% din voturi) argumentând că alegerile respective au fost marcate de numeroase încălcări și de o influență rusă considerabilă.
În rezoluția sa, Parlamentul European a declarat că rezultatul alegerilor "nu a servit ca o reprezentare fiabilă a voinței poporului georgian".
De asemenea, PE a cerut Uniunii Europene (care a înghețat cererea de aderare a Georgiei la UE luna trecută) să impună sancțiuni oficialilor cheie din cadrul partidului de guvernământ, inclusiv Kobakhidze, președintele Visului Georgian Irakli Gharibashvili, miliardarul și fondatorul partidului Bidzina Ivanishvili și, respectiv, primarul din Tbilisi, Kakha Kaladze.
Vorbind la sediul Visului Georgian, Kobakhidze a declarat că Tbilisi suspendă negocierile de aderare, respingând în același timp toate subvențiile bugetare din partea UE până în 2028.
"Nu ne vom alătura Uniunii Europene cerșind și stând pe un picior, ci într-o manieră demnă, cu un sistem democratic solid și o economie puternică", a declarat premierul reporterilor, fără a răspunde la întrebări.
Anterior, în timpul unei sesiuni parlamentare pentru aprobarea guvernului său, Kobakhidze a declarat că obiectivul guvernului său este ca Georgia să adere la UE până în 2030.
"Suntem gata să respectăm și să luăm în considerare toate condițiile [stabilite de UE] care nu contravin intereselor noastre naționale", a spus el în aplauzele parlamentarilor Visului Georgian.
Președintele georgian Salome Zurabishvili, un critic ferm al partidului Visul Georgian, urmează să se întâlnească cu diplomați străini la Tbilisi și își va formula foarte rapid reacțiile și acțiunea politică față de deciziile actualului guvern de la Tbilisi.