Poate fi pace în Siria?

Poate fi pace în Siria?

 

Conflictul devastator din Siria a costat mai mult de 500.000 de vieți și a dus la fuga din Siria a 5 milioane de refugiați și la 6 milioane de persoane strămutate intern. Pentru mulți analiști politici, acum este timpul propice pentru a se pune negocierile în centrul jocului politic și nu pentru se a intra într-un nou ciclu de reacție și contra-reacție militară.

Agenda procesului de pace de la Geneva rămâne în același loc ca și înainte de loviturile cu rachete – o acceptare comună a faptului că regimul Assad poate rămâne la putere, însă delegația acestuia refuză să se angajeze în potențialele constrângeri constituționale care vor opera asupra regimului –  tranziția, gradul de federalism și posibilitatea derulării unor alegeri sub supravegherea ONU.

Loviturile aeriene au fost în mare parte concepute, potrivit observatorilor politici internaționali, pentru a trimite un mesaj politic și nu ar avea un impact pe termen lung asupra perspectivelor lui Assad sau asupra războiului din Siria. Acestea vor lăsa ușa deschisă pentru un premiu” pe care analiștii spun că Rusia l-ar dori în acest moment: un summit public între Putin și Donald Trump, așa cum a propus luna trecută președintele american într-o convorbire telefonică.

Administrația Trump intenționează să impună luni, 16 aprilie, noi sancțiuni împotriva Rusiei, spre a o sancționa pentru că a permis guvernului sirian să folosească armele chimice în războiul civil – ultim gest dintr-o serie de acțiuni ale ambelor părți, care subliniază deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Occident. Sancțiunile, care vor fi inițiate la scurt timp după ce bombardamentele americane au distrus facilități legate de armele chimice ale Siriei, sunt menite să semnaleze că Statele Unite sunt responsabile nu numai față de guvernul de la Damasc al președintelui Bashar al-Assad, ci și față de patronii” săi din Rusia și Iran. Președintele Trump a promis că aliații Siriei vor plăti un "preț mare" pentru că au permis folosirea gazului otrăvitor. Noile sancțiuni de luni vor reprezenta cel de-al treilea val de măsuri de acest gen adoptate de administrația Trump împotriva Rusiei în ultimele patru săptămâni.

Parlamentarii ruși propun deja contramăsuri împotriva sancțiunilor americane de la începutul acestei luni, care au vizat oameni de afaceri apropiați de Putin și au trimis acutizarea stocurilor rusești. Printre alte posibile răspunsuri se numără utilizarea armelor cibernetice, care au jucat din ce în ce mai mult un rol semnificativ în luptele dintre Rusia și vest din 2014, cu hackeri care pot distruge infrastructuri-cheie, scurgeri de informații politice sensibile și interceptări ale comunicațiilor private între oficiali guvernamentali.

  Puterile occidentale vor încerca să dinamizeze impulsul diplomatic în marja atacurilor militare împotriva facilităților militare ale guvernului sirian, chemând ONU să lanseze o anchetă amplă asupra stocurilor de arme chimice din Siria și încercând să revigoreze negocierile de pace ale ONU care au stagnat în ultima perioadă.

Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni luni, 16 aprilie, pentru a discuta o posibilă rezoluție privind eliminarea stocurilor de arme chimice ale guvernului sirian și exercitarea de presiuni asupra Rusiei pentru a nu mai proteja regimul Assad de ancheta ONU privind utilizarea armelor chimice.

Cei trei aliați, SUA, Marea Britanie și Franța, au elaborat un proiect de rezoluție ONU care include, de asemenea, propuneri pentru o investigație independentă privind identifica autorilor atacurilor cu gaze toxice în Siria. Proiectul de rezoluție al ONU solicită, de asemenea, evacuări medicale și deplasarea în siguranță a convoaielor de ajutor în toate zonele Siriei.

Proiectul de rezoluție a ONU din partea puterilor occidentale, care urmează să fie discutat luni în Consiliul de Securitate, solicită tuturor părților să negocieze, însă delegația guvernului sirian la Geneva refuză să discute aceste soluții și nu se va simți obligată să se supună unor noi presiuni, mai ales că Rusia a declarat deja că atacurile dăunează procesului de la Geneva.  

Miniștrii de externe din UE sunt așteptați să sprijine apelul la pace în cadrul întâlnirii de luni, de la Bruxelles (Consiliul Afacerilor Externe). Propunerile de pace vor fi, de asemenea, discutate la un summit al Ligii Arabe găzduit de Arabia Saudită.

Șansele de pace sunt modeste, dar există.