UE respinge rezultatul votului din Belarus şi avertizează asupra unor noi sancțiuni iminente

UE respinge rezultatul votului din Belarus şi avertizează asupra unor noi sancțiuni iminente

 

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Uniunea Europeană a respins recent rezultatul alegerilor disputate din Belarus, declarând că victoria președintelui Alexander Lukașenko nu a fost nici liberă, nici corectă și avertizând că vor fi aplicate noi sancțiuni iminente împotriva guvernului său.

După Summitul video de urgență de miercuri, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat poporului belarus că Blocul Comunitar este "alături de dumneavoastră" în timp ce protestele fără precedent împotriva lui Lukașenko  au intrat în a 12 -a zi.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut dialogul național în Belarus - inclusiv lui Lukașenko – pentru a găsi o cale pașnică de a ieși din această criză.

UE lucrează la o nouă rundă de sancțiuni împotriva Belarus, care vizează persoanele implicate în presupusa fixare a votului din 9 august și în reprimarea sângeroasă a protestelor, care au zguduit puterea lui Lukașenko asupra fostei republici Sovietice ca niciodată până acum.

Michel a declarat că acest lucru va duce „în scurt timp” la „un număr substanțial de persoane responsabile de violență, represiune și fraudă electorală” care vor fi afectate  de interdicțiile de călătorie ale UE și de înghețarea activelor.

"Aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte și nu au îndeplinit standardele internaționale. Nu recunoaștem rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus", a declarat Michel reporterilor. "Poporul din Belarus merită mai mult. Aceștia merită dreptul democratic de a-și alege liderii și de a modela viitorul".

Michel, împreună cu Angela Merkel și cu președintele francez Emmanuel Marron, au purtat discuții telefonice cu aliatul apropiat al lui Lukașenko, Rusia, pentru a insista asupra dialogului și a pune capăt crizei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa ar putea interveni în criză, iar săptămâna aceasta a avertizat împotriva ingerințelor străine "inacceptabile" în Belarus sau presiunilor asupra conducerii sale.

Înaintea summitului extraordinar al UE, liderul opoziției din Belarus Svetlana Tikhovskaya, o în vârstă de  37 de ani, care a fugit în Lituania după ce a revendicat victoria la scrutinul de la 9 august, a cerut liderilor UE "să nu recunoască aceste alegeri frauduloase".