Intenții privind dotarea militară a armatei ucrainene în 2019

Intenții privind dotarea militară a armatei ucrainene în 2019

Potrivit declarațiilor făcute ieri de ministrul ucrainian al Apărării, Stepan Poltorak, la Harkov (Ucraina), în anul 2019 Forțele Armate ale Ucrainei vor primi în dotare până la 20 de noi tipuri de armamente. Proiecția execuției programului comenzilor militare de stat este, în acest sens, „foarte optimistă”. O parte din noile tipuri de armament vor fi produse în unitățile complexului militar industrial ucrainian (care va realiza astfel trecerea masivă de la programe de reparații a tehnicii militare uzate la programe de construire de noi modele de armamente și tehnică militară), iar altele vor fi achiziționate de la partenerii străini. În acest context, potrivit oficialului militar ucrainian, “Ucraina (va) trece la un nou nivel de dezvoltare a Forțelor sale Armate, respectiv de la repararea tehnicii uzate la producția noilor tipuri de armamente”.

Oficialul militar a declarat că Ucraina își va consolida prioritar posibilitățile militare navale: “Ministerul Apărării va face tot ceea ce este posibil pentru asigurarea prezenței militare proprii în Marea Azov și asigurarea securității porturilor sale maritime”.

Potrivit presei ucrainene, în ultimii 5 ani, Forțele Armate ucrainene ar fi primit în dotare peste 26.000 unități de armament și tehnică de luptă.

Recent, președintele Ucrainei Petr Poroșenko a confirmat decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare / SNBO privind comenzile militare de stat pentru perioada 2019-2022.

Expertul militar Oleg Starikov a precizat că, în conformitate cu acest document, vor fi alocate anual pentru comenzile militare de stat sume între 15 și 25 miliarde de grivne. Potrivit acestuia, în anul 2018, bugetul alocat apărării și securității a inclus 70% fonduri administrative (destinate menținerii nivelului de dotare și luptă al armatei), 5% din fondurile bugetare au fost alocate pentru pregătirea militară și 25% din buget a fost alocat achiziționării de armament și tehnică de luptă. În anul 2019, 80% din buget va fi alocat menținerii Forțelor Armate și 15% - dezvoltării lor (achiziționării de noi armamente și tehnică de luptă). Dintr-un buget estimat de cca 100 miliarde de grivne, circa 15 miliarde de grivne vor fi alocate anual pentru cumpărarea de noi armamente și tehnică de luptă.

Potrivit acestuia, o atenție specială va fi acordată Forțelor Navale și Forțelor Terestre. Printre armamentele care pot intra în dotarea armatei ucrainene în perioada 2019-2022 se află, potrivit lui Oleg Starikov, noile sisteme de rachete Olga, complexul de rachete antitanc Korsar, complexul de rachete antitanc Stugna (tehnică de luptă pentru Forțele Terestre), racheta de croazieră Neptun și racheta Grom-2 (destinate Forțelor Aeriene) etc. Pentru Forțele Navale, cel mai probabil, în această perioadă, accentul va fi pus pe cumpărarea de tehnică de luptă din afara țării.

O lege adoptată recent în Rada Supremă a Ucrainei acordă Ministerului Apărării dreptul de a realiza importuri militare directe, simplificând astfel procedura de achiziție de armament străin.

O dimensiune importantă pentru armata ucrainiană o reprezintă continuarea achiziționării de armament și tehnică de luptă din SUA. În acest sens, în prezent au loc noi negocieri dintre Guvernul Ucrainei și partenerii săi americani în vederea (continuării) achiziționării de tehnică militară, mai ales din categoria “armamentelor semnificative” (ministrul de externe Pavel Klimkin).

Pentru anul 2019,  SUA au inclus în bugetul anual acorrdarea unui sprijin tehnico-militar către Ucraina în valoare de 250 milioane de dolari (dintre care 125 de milioane pentru armament).