Rusia celebrează “restituirea operativă” a Crimeei evidențiind militarizarea Peninsulei

Rusia celebrează “restituirea operativă” a Crimeei evidențiind militarizarea Peninsulei

Șeful Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, fost comandant al Forțelor Aeriene Militare rusești, a declarat astăzi că Federația Rusă a redislocat în Peninsula Crimeea bombardiere supersonice cu rază lungă de acțiune tip Tu-22M3 ca răspuns la instalarea unor forțe anti-rachetă americane în România.

Potrivit acestuia, amplasarea unor mijloace americane de apărare anti-aeriană în România a reprezentat o amenințare serioasă pentru Moscova, care a răspuns cu decizia Ministerului Apărării de a disloca la Baza aeriană din Peninsula Crimeea o escadrilă de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, dotate cu rachete. Potrivit lui Bondarev, “acest pas (n.n. al americanilor) a modificat echilibrul de forțe în regiune”. Oficialul a precizat că bombardierele dislocate în Crimeea vor fi modernizate în următorii ani, iar modernizarea acestora le va oferi posibilitatea de a distruge sisteme de apărare antirachetă sau antiaeriană dislocate în orice punct al Europei: "Raza acțiunilor de luptă a bombardierului Tu-22M3 și gama de rachete de croazieră de la bordul acestuia vor permite transportarea încărcăturilor militare în orice punct al Europei, lovind astfel orice obiect al sistemelor inamice de apărare antirachetă și de apărare; având în vedere modernizarea acestor bombardiere în următorii câțiva ani la nivelul M3M și dotarea acestora cu noi echipamente și mijloace de distrugere, acest tip de bombardier va deveni un mijloc universal de lovire a tuturor tipurilor de ținte la distanțe de mii de kilometri".

Senatorul rus a mai precizat că parcul aviatic rusesc din Crimeea mai conține avioane de vânătoare tip MiG-29 și Su-27. Mai mult, potrivit acestuia, în Crimeea este dislocată în prezent o puternică grupare de trupe, care este întărită în mod constant. Astfel, pe Peninsula au fost dislocate sisteme S-300 și S-400, Buk-M2, Panțîr-S1, Iskander (modificate): "Sistemele noastre de apărare antirachetă și de apărare aeriană sunt capabile să acopere în mod fiabil atacurile din aer. Există, de asemenea, în Peninsulă sisteme de rachete de coastă anti-navă Bal și Bastion echipate cu rachete ultramoderne, inclusiv cu rachete hipersonice, precum și submarinele Novosibirsk și Rostov-pe-Don”.

Oficialul rus a menționat că, odată cu dezvoltarea potențialului militar al regiunii, accentul a fost pus pe construcția și dezvoltarea infrastructurii de apărare costieră.

Bondarev a exclus, de asemenea, posibilitatea reținerii navelor rusești de către inamic, deoarece sistemele de rachete Iskander desfășurate în Crimeea controlează în întregime coasta Mării Negre de-a lungul întregii sale lungimi, inclusiv Bosforul: "Dacă nu ar fi fost “revenirea operative” a Crimeei și Sevastopolului în componența Rusiei, teritoriile respective ar fi fost supuse protectoratului Statelor Unite. "Metropola" americană ar fi desfășurat acolo cu viteza fulgerului complexele sale de luptă. În caz de război, ar fi fost posibilă crearea de obstacole pentru navele noastre: de exemplu, prin minarea părții de jos a Bosforului. Iar navele ruse nu ar mai fi putut efectua misiuni de luptă. Astăzi această variantă este exclusă".

Potrivit presei rusești, raza de acțiune a bombardierului Tu-22M3 depășește 12.000 km, iar acest aparat poate distruge  ținte terestre și maritime de la toate tipurile de înălțimi. Aparatul poate rămâne în aer zeci de ore. Potențialul de modernizare al aparatului este unul semnificativ, acesta putând fi dotat cu mijloace de luptă pe un diapazon extrem de bogat/divers (d.e. rachete și bombe de diferite tipuri).