Statele Unite laudă Armenia și Azerbaidjanul pentru ,,pași curajoși”

Statele Unite laudă Armenia și Azerbaidjanul pentru ,,pași curajoși”

Dorin Melnic

 

Statele Unite sunt în favoarea dialogului direct între Armenia și Azerbaidjan, considerând că acest dialog reprezintă cheia pentru soluționarea conflictului din Nagarno-Karabah și pentru realizarea unei păci de durată între Erevan și Baku. Aceasta este opinia secretarului de stat american Anthony Blinken, care a organizat recent o întâlnire trilaterală cu miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului, Ararat Mirzoyan și Jeyhun Bayramov.

Șeful diplomației americane și-a asigurat interlocutorii că America ,,susține cu hotărâre suveranitatea și independența teritorială atât a Armeniei, cât și a Azerbaidjanului”.

,,Statele Unite, ca prieten al ambelor țări, intenționează să facă tot ce poate pentru a vă sprijini în aceste eforturi. Suntem gata să mergem pe calea către o pace durabilă împreună cu voi, să vă ajutăm în orice fel putem”, a spus Blinken celor doi miniștri.

Totodată, șeful Departamentului de Stat și-a exprimat regretul că conflictul din Nagarno-Karabah are consecințe atât de nefaste.

,,Cu toate acestea, ceea ce vedem acum sunt pași veritabili, pași curajoși ai ambelor state pentru a lăsa trecutul în urmă și a lucra spre o pace durabilă. Armenia și Azerbaidjanul lucrează la aceste obiective pentru a asigura un viitor mai luminos în regiunea Caucazului de Sud”, a adăugat Blinken pe un ton optimist.

După cum a raportat EADaily, ministrul de externe armean a prezentat rezultatele mai multor ore de discuție cu omologul său azer la Washington. S-a remarcat că părțile au făcut schimb de opinii cu privire la elementele unui potențial tratat de pace, accelerând cursul negocierilor, ajungându-se și la un acord pentru noi întâlniri la nivelul miniștrilor de externe în săptămânile următoare.

Anterior acestei întâlniri de la Washington, Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului de-a lungul graniței comune, ministrul de externe armean precizând că forțele azere au deschis focul asupra pozițiilor armenești ,,în sectorul estic al frontierei armeano-azere”.