Beneficiile urmărite de Erdoğan prin sprijinirea ,,planului de pace’’ al lui Volodimir Zelenski – opinie

Dorin Melnic
,,Președintele Recep Tayyip Erdoğan încearcă să-și prezinte țara în politica internațională ca un mediator, motiv pentru care a susținut ,,planul de pace’’ al Ucrainei. Acesta va continua să facă astfel de declarații deoarece dorește să-și mărească propriul rating pe fondul alegerilor prezidențiale’’, a declarat recent politologul rus Aleksandr Asafov.
Potrivit expertului, președintele turc este dispus să discute despre orice subiect cu toată lumea, să facă declarații, să ajungă la orice înțelegere și să țină convorbiri telefonice, așadar să participe la politica internațională în toate modurile posibile pentru a crește în ochii alegătorilor.
Asafov a remarcat că Turcia înaintează Suediei condiții ,,aproape imposibile de îndeplinit’’ pentru ca Stockholmul să poată adera la NATO, după cum a afirmat și premierul suedez Ulf Kristersson. Impunerea de cereri dificile Suediei influențează electoratul să îl vadă pe Erdoğan drept un lider tactic și puternic.
,,Dar noi cum ar trebui să reacționăm? Deja am precizat poziția noastră față de Turcia și Erdoğan: suntem pregătiți pentru negocieri, dar numai în condițiile pe care le-am specificat în mod repetat’’, a încheiat politologul.
Turcia și-a confirmat sprijinul pentru planul în 10 puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la data de 10 ianuarie a.c.
,,La Istanbul, în martie anul trecut, au fost anumite evoluții, dar au apărut deja noi parametri și realități. Rusia și-a exprimat disponibilitatea pentru negocieri, iar Zelenski a propus un plan de 10 puncte. Noi, Turcia, susținem acest plan. Ne-am și stabilit obiectivul de a prezida unele puncte’’, a declarat recent ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu la o conferință de presă în Africa de Sud.