Formatul Normandia, din nou fără orizont tangibil

Formatul Normandia, din nou fără orizont tangibil

Autor: Dorin Popescu

 

În pofida demersurilor repetate ale părții ucrainene (a cărei insistență este justificată de promisiunea noului președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski, privind restabilirea urgentă a păcii în Donbas) și lobby-ului făcut de președintele francez, Emmanuel Macron, care dorește să preia mentoratul “formatului Normandia” (Franța, Germania, Ucraina, Federația Rusă), nu se întrevăd pentru perioada următoare perspective coerente și credibile privind reluarea acestui format.

Moscova insistă pentru pregătirea minuțioasă a noii reuniuni la nivel înalt a formatului Normandia (Emmanuel Macron, Angela Merkel, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski) și pentru convenirea prealabilă a unui pachet de măsuri care să substanțializeze această reuniune. Kremlinul condiționează de facto desfășurarea reuniunii de îndeplinirea prealabilă a actualelor înțelegeri din pachetul Minsk-2, în special retragerea forțelor în teren de-a lungul liniilor preconvenite și, respectiv, “implementarea în legislația ucraineană a formulei Steinmeier”, celebra formulă propusă de fostul ministru german de externe pentru rezolvarea etapizată a conflictului din raioanele estice ale Ucrainei. De jure, partea ucraineană a acceptat, recent, la 1 octombrie a.c., formula Steinmeier, însă onorarea angajamentelor asumate de Kiev prin acceptarea acestei formule întârzie sine die pe fondul protestelor “împotriva capitulării” din marile orașe ale Ucrainei și pe fondul creșterii semnificative a riscului unui nou Maidan, în condițiile în care o parte semnificativă a populației și elitei politice a Ucrainei respinge formula Steinmeier.

Noul președinte al Ucrainei a efectuat deja numeroase diligențe diplomatice directe și indirecte pe lângă Moscova pentru a crea condițiile reluării dialogului în formatul Normandia (schimburi de prizonieri, flexibilizarea poziției părții ucrainene, acceptarea formulei Steinmeier etc.), însă aceste concesii nu au convins încă Moscova.

Președintele francez a avansat deja și el numeroase termene succesive privind desfășurarea viitoarei reuniuni în format Normandia, toate neonorate.

Berlinul se menține circumscpect, în timp ce adevăratele blocaje ale reluării formatului se află la Moscova.

Ieri, președintele Macron l-a sunat din nou pe omologul său rus pentru a debloca actualul impas, dar liderul de la Kremlin și-a menținut condițiile care ar putea facilita reluarea formatului și a reiterat că, în absența onorării acestor condiții, nu poate fi vorba despre avansarea unor termene privind noua întâlnire la vârf.

În acest context, declarațiile repetate ale oficialilor ucraineni, susținute doar la nivel retoric de Paris, par a fi fost semnul unui exces de optimism.

În momentul de față, formula Steinmeier este aprobată formal dar nu se aplică, iar părțile par a nu-și fi apropiat pozițiile suficient de mult încât să se prefigureze condițiile unei noi reuniuni la vârf a formatului Normandia.

Unii experți apreciază că Rusia așteaptă evoluții politice peste Ocean, în contextul intern extrem de delicat prin care trece președintele american.

Mai mult, Moscova ironizează deja cererile insistente ale Ucrainei privind reluarea lucrărilor formatului și avansarea de termene nerealiste privind data noii întâlniri.

Practic, ca de obicei, Moscova și Kremlinul se acuză reciproc de tergiversarea procesului de îndeplinire a actualelor angajamente din pachetul Minsk-2 și de tergiversarea implicită a pregătirii unor noi acorduri. Potrivit oficialilor ruși, Kievul ar încerca să eludeze obligațiile care i-ar reveni potrivit acordurilor Minsk-2, convenite de câțiva ani în formatul Normandia, folosind oportunitarea reluării formatului pentru a denunța indirect acordurile deja semnate și convenite. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a repetat, astăzi, ceea ce președintele rus i-a transmis încă de ieri, telefonic, omologului său francez, respectiv că “nu există și nu pot exista discuții privind data desfășurării întâlnirii la vârf, întrucât poziția președintelui Putin este clară: mai întâi pregătiri, apoi summit”.

În aceste condiții, pacea în Donbas redevine himera care a amprentat paradigmatic relațiile ruso-ucrainene în ultimii 3-4 ani, iar străduința spre pace devine tot mai clar una fără orizont a noii puteri de la Kiev, care nu găsește instrumentele necesare pentru a realiza pacea în Donbas fără cedări semnificative și fără riscuri interne ce pot recrea condițiile unui nou Maidan.