Rusia și-a anunțat disponibilitatea de a furniza avioane de luptă Turciei

Rusia și-a anunțat disponibilitatea de a furniza avioane de luptă Turciei

Dorin Melnic

 

Iurie Pilipson, directorul celui de-al patrulea departament european al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze avioane militare Turciei, cu condiția ca Ankara să aibă un interes substanțial în această problemă.

,,Dacă Turcia dorește să achiziționeze armament de la noi, mai ales în domeniul aviației militare, departamentele noastre specializate vor analiza cererile primite’’, a spus diplomatul rus, menționând că întreprinderile rusești sunt capabile să acopere complet nevoile Forțelor armate ale Federației Ruse.

Anterior, Pilipson a declarat că nu există obstacole și sarcini de rezolvat în problema aprovizionării Turciei cu cel de-al doilea regiment al sistemului de rachete antiaeriene S-400. ,,Putem implementa proiectul fără impedimente’’, a declarat el, menționând că, atunci când această problemă este gestionată, ,,igiena informațională este necesară pentru a preveni deteriorarea intereselor naționale’’.

Pilipson a atras atenția asupra faptului că o serie de țări ar folosi măsurile restrictive împotriva Rusiei ,,pentru a elimina un concurent de pe piața de arme’’.

La rândul său, ministrul turc al apărării Hulusi Akar a menționat că Ankara este pregătită să utilizeze sistemul rus de apărare aeriană S-400 în cazul în care ar apărea o amenințare externă la adresa țării.

Totodată, compania privată turcă de apărare Baykar a declarat că vehiculele aeriene fără pilot cu motor cu reacție, de tip Kızılelma, urmează să fie dotate cu un radar mai performant.