Peskov despre “absența discuțiilor” privind noul val de mobilizare

Peskov despre “absența discuțiilor” privind noul val de mobilizare

Dorin Melnic

 

,,Nu se poartă discuții despre un nou val de mobilizare la Kremlin’’, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov pe fondul rapoartelor despre începutul emiterii ordinelor de mobilizare în unele regiuni. ,,În ceea ce privește actualizarea bazei de date, se lucrează continuu. Trebuie să menținem dialogul cu comisariatele militare și cu Ministerul Apărării pentru orice clarificare’’.

La rândul său, Andrei Gurulev, membru al Comisiei de apărare din Duma de Stat, a declarat recent că ,,nu există premise și condiții’’ pentru anunțarea unui nou val de mobilizare și, totodată, a garantat că nu vede vreo necesitate în următoarele șase luni.

Pe 14 martie a.c., serviciul de presă al conducerii regiunii Voronej a anunțat că, în regiune, comisariatele militare și administrarea municipalităților au început să lucreze la întocmirea agendei rezidenților din regiune, scopul principal fiind actualizarea exclusivă a datelor de înregistrare militară în comisariatele militare din Voronej. Citațiile urmează să fie înmânate la locul de muncă și de reședință al cetățenilor. Peskov a precizat că această practică este obișnuită, deoarece ,,toate datele trebuie clarificate și modificate’’.

Mobilizarea parțială în Rusia a fost anunțată la 21 septembrie 2022, continuând până la sfârșitul lunii octombrie. În total, se planificase mobilizarea a aproximativ 300 000 de persoane. Pe 31 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că mobilizarea ar fi fost finalizată și, potrivit acestuia, au fost recrutați 318 000 de oameni, deoarece “a existat un număr mare de voluntari”.

Știrile “pe surse” privind iminența unei noi mobilizări în Rusia sunt din ce în ce mai frecvente.