Xi Jinping se bazează pe respingerea de către comunitatea internațională a noului Război Rece

Xi Jinping se bazează pe respingerea de către comunitatea internațională a noului Război Rece

Dorin Melnic

 

În noile realități ale lumii contemporane, nu trebuie declanșat un nou Război Rece. Acest lucru a fost declarat recent de către președintele chinez Xi Jinping.

,,China vorbește întotdeauna împotriva hegemoniei și a ,,puterii politice’’ în relațiile dintre țări’’, a afirmat Xi. El a adăugat că Beijingul încearcă să rezolve diferențele dintre părți prin dialog.

Anterior, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a susținut că China trebuie să asculte poziția Ucrainei în conflictul cu Rusia. ,,Noi l-am chemat pe președintele Xi Jinping să discute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski’’, a spus Sullivan.

De asemenea, Departamentul de Stat a cerut Chinei să pună presiune asupra Rusiei pentru a opri invazia militară rusească, precizând că Washingtonul mizează pe contactele între liderii Chinei și ai Statelor Unite.

În același timp, la începutul lunii martie a a.c., Uniunea Europeană a anunțat inevitabilitatea unui Război Rece cu China. Despre aceasta a declarat europarlamentarul italian Anna Bonfrisco.

,,Subiectul Războiului Rece cu China a început să capete amploare în legătură cu ,,forme recente de spionaj asimetric’’. Noi cerem întărirea coordonării transatlantice în regiunea indo-pacifică pentru a contracara influența Beijingului și ca oficialii chinezi să înțeleagă că încercările lor de a schimba ordinea internațională existentă sunt inacceptabile’’, a declarat Bonfrisco în discursul adresat Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate, Josep Borrell.

Totodată, europarlamentarul a enumerat și o serie de aspecte ale politicii externe a Chinei care provoacă îngrijorări la Bruxelles, cum ar fi: sprijinul acordat Rusiei și Iranului pentru ocolirea sancțiunilor occidentale, subminarea bunăstării europenilor prin influența asupra piețelor, ,,încălcarea suveranității’’ Taiwanului și alte acuzații.

La rândul său, Borrell a recunoscut anterior dependența Europei de combustibili fosili și energie din Rusia și China. Conform șefului diplomației europene, dependența de China este chiar mai mare decât de hidrocarburile rusești.