Operațiune specială americană în Siria soldată cu moartea liderului grupării Stat Islamic

Operațiune specială americană în Siria soldată cu moartea liderului grupării Stat Islamic

În plină criză siriană, după retragerea trupelor americane din Siria (la 9 octombrie a.c. s-au retras din nord-estul acestei țări cca 1.000 de soldați americani), în timp ce armata turcă se află încă în nord-estul Siriei, așteptând expirarea celui de-al doilea ultimatum dat luptătorilor kurzi din regiune, în contextul în care se vorbește din ce în ce mai mult de retragerea militară a SUA din regiune și de o trădare a kurzilor de către Washington, președintele american Donald Trump a anunțat astăzi moartea liderului grupării militante ISIS a grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Acesta a murit într-un un raid american în Siria aprobat cu câteva zile în urmă chiar de către Donald Trump.

Abu Bakr al-Baghdadi a murit într-o operaţiune a armatei americane în nord-estul Siriei. În prezent sunt în derulare teste DNA și biometrice care ar urma să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste responsabile de multiple atentate sângeroase în întreaga lume. Potrivit unui responsabil citat de ABC, liderul jihadist s-a sinucis detonându-și vesta plină cu explozivi. Potrivit unor surse irakiene de securitate, ar fi murit în timpul raidului și bodyguardul său personal la Idlib, “după ce locul în care se ascundea a fost descoperit când al-Baghdadi ar fi încercat să îşi scoată familia din Idlib spre graniţa cu Turcia".

Raidul american s-a desfășurat în provincia Idlib; la operațiune au participat comandouri Delta Force ale trupelor de elită americane, pe baza informațiilor colectate de CIA și de sursele americane de intelligence din teren. Misiunea ar fi fost coordonată de către generalul John W. Brennan Jr., locțiitorul comandantului Comenzii Mixte a Operațiunilor Speciale.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o escadrilă de 8 elicoptere militare însoțite de un avion de luptă aparținând coaliției internaționale antiteroriste ar fi atacat pozițiile deținute de gruparea Hurras al-Deen (afiliată al-Qaida) în zona  Barisha, în nordul orașului Idlib. Agenția Associated Press a anunțat 8 victime în urma raidului.

Operațiunea specială a trupelor de elită americane a avut loc în contextul continuării retragerii trupelor americane din Siria; simultan au loc diferite misiuni antiteroriste americane în nord-estul Siriei, iar Washingtonul va trimite din nou în Siria, în perioada următoare, trupe și vehicule blindate care vor efectua misiuni de pază a câmpurilor petrolifere din Siria împotriva unor atacuri ale luptătorilor Statului Islamic.

Potrivit altor experți americani, este greu de crezut că al-Baghdadi ar fi fost ucis în Idlib, deoarece provincia este controlată de gruparea Hayat Tahrir al-Sham / Nusra Front, aflată în relații tensionate cu gruparea Stat Islamic / SI. Experții care susțin ipoteza morții liderului SI argumentează cu faptul că acesta ar fi încercat să se retragă din nordul Siriei spre nord-vest și Turcia împreună cu alte câteva sute de luptători ISIS.

Al-Baghdadi, de naționalitate irakiană, este un cleric ultraconservator care a devenit celebru în timpul insurgenței islamiste împotriva SUA din perioada invadării Irakului.  Acesta a fost deținut în centrele americane de detenție Abu Ghraib și Camp Bucca. Ulterior, s-a asociat grupării Al-Qaeda în Irak, a cărei conducere a preluat-o în 2010, ocazie cu care și-a redenumit gruparea Statul Islamic al Irakului și Levantului / ISIS / ISIL / Islamic State of Iraq and al-Sham (Levant). În momentul de față, era anunțată public o recompensă de cca 25 milioane pentru capturarea liderului SI, în vârstă de 48 de ani.

Urmare a parteneriatelor cu Forțele Democratice Siriene, conduse de kurzi, Washingtonul a putut colecta din teren informațiile vitale necesare apropierii de liderul grupării Stat Islamic.

Ultima apariție publică a lui Abu Bakr al-Baghdadi este datată septembrie 2019, când acesta chema luptătorii SI să încerce să elibereze câțiva colegi importanți din închisorile și lagărele de detenție din Siria.

Potrivit mass-media americane, Irakul ar fi fost informat din surse siriene de moartea liderului SI, iar Turcia nu ar fi fost informată în prealabil de către SUA cu privire la desfășurarea operațiunii.

Anunțarea morții lui al-Baghdadi ar putea să diminueze considerabil îngrijorările potrivit cărora SI ar fi rămas extrem de influent în regiune după retragerea trupelor americane și ar fi continuat să reprezinte o amenințare majoră la adresa Statelor Unite. De asemenea, acest anunț ar putea fi foarte util liderului american în contexul scăderii semnificative a ratingului acestuia în SUA.