Brexit: Marea Britanie în criză de timp

Brexit: Marea Britanie în criză de timp

Alexandru-Marian Crenganiș

 

În ciuda faptului că nu există indicii pozitive privind faptul că negocierile comerciale cu UE vor putea începe în viitorul apropaiat, premierul britanic Boris Johnson insistă că perioada de tranziție menită să faciliteze ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar se va încheia conform planificării actuale - în luna decembrie a.c. Acesta le-a spus  parlamentarilor din Camera Comunelor că problema tranziției "a fost deja legiferată", referindu-se la legea adoptată de Parlament în luna ianuarie a.c. care interzice guvernului să solicite o prelungire a perioadei de tranziție.

A doua rundă de negocieri UE – Marea Britanie pe aceaată temă trebuia să înceapă la 18 martie a.c., însă oficialii UE care se îndreptau spre Londra și-au anulat călătoria din cauza coronavirusului, iar speranțele de a purta discuții prin videoconferință nu s-au materializat încă.

Discuțiile au primit o nouă lovitură atunci când negociatorul-șef al UE Michel Barnier a anunțat la 20 martie a.c. că a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Fostul ministru al Cabinetului francez a scris pe Twitter că este într-o stare bună, dar că urmează toate instrucțiunile necesare transmise de medici, în regim de izolare. Un înalt ambasador al UE a declarat: "Barnier are acum coronavirus, astfel cred că negocierile privind tranziția Brexitului sunt oricum închise".

O parte din membrii guvernului britanic rămân încrezători. Cele două părți au discutat dacă calendarul de negociere convenit anterior ar putea fi eliminat în favoarea unor negocieri continue, care ar putea fi inițiate într-un interval de timp mai scurt. De asemenea, a existat un dialog în acest sens între negociatorul șef al Marea Britanie David Frost și deputata UE Clara Martínez Alberola.

În momentul de față nimeni nu știe cât ar putea dura criza coronavirusului – ca atare, cât se poate prelungi actuala stare de incertitudine privind dialogul UE – Marea Britanie. Academicienii de la Imperial College London au declarat că ar putea dura mai mult de un an până când măsurile extreme de distanțare socială pot fi complet relaxate. Negociatorii Brexitului nu au atâta timp. O decizie cu privire la posibilitatea de a solicita o prelungire de până la doi ani trebuie luată până în luna iulie a.c.

Unele figuri conservatoare pro-Brexit susțin că Marea Britanie ar trebui să continue cu amenințările sale de «no-deal», în timp ce toate părțile sunt slăbite. "Pe măsură ce această [criză a coronavirusului] continuă, UE va avea nevoie de tot ajutorul pe care îl poate obține pentru a ieși din ea, iar noi suntem cea mai mare piață de export a lor", a declarat fostul lider al partidului, Iain Duncan Smith.

Mulți experți apreciază că guvernul “adoptă politica struțului”; "pur și simplu nu este fezabil să continuăm negocierile comerciale majore și, în același timp, să ne pregătim pentru sfârșitul perioadei de tranziție", a declarat pentru Politico David Henig, directorul Centrului European pentru Economie Politică Internațională.

"Marea Britanie şi UE au probleme mai mari decât aceste negocieri. Aceste probleme sunt legate de combaterea coronavirusului,"  a declarat Joe Owen, directorul programului Brexit de la Institutul pentru studii guvernamentale.

Într-adevăr, Johnson este responsabil în ultimă instanță pentru discuțiile comerciale, dar este puțin probabil ca acesta să se gândească la reguli de concurență echitabile în lunile următoare. Instituirea unui nou sistem de imigrație, a unui sistem vamal și a unei noi frontiere la Marea Irlandei este dificilă. Este puţin probabil ca aceste reforme să aibă loc anul acesta.

Un oficial guvernamental de la Londra a recunoscut că, în ciuda continuării negocierilor cu UE, protecția sănătății publice reprezintă o prioritate, iar resursele, inclusiv forța de muncă, sunt redistribuite în consecință. Un oficial familiarizat cu pregătirile anterioare ieşirii Marii Britanii fără o înţelegere a declarat că această criză a coronavirusului a scos  Brexitul  de pe lista de priorități guvernamentale, iar că activitatea privind ieșirea din UE se va opri acum, în timp ce se derulează simultan o criză majoră în domeniul sănătății.

Alte guverne au trecut deja Brexitul în plan secundar. Un oficial din administrația Gibraltarului a declarat: „toată lumea din guvern lucrează la problemele ce ţin de COVID-19 și, prin urmare, alte chestiuni, inclusiv Brexit, au primit un nivel mai redus de prioritizare”.

Marea Britanie trebuia să negocieze si să semneze noi acorduri comerciale cu Japonia şi Canada. Aceste noi acorduri ar putea fi amânate momentan din cauza pandemiei de coronavirus. Acordurile pe care aceste țări le-au avut cu Marea Britanie prin intermediul UE vor dispărea dacă nu vor fi înlocuite până la sfârșitul anului în curs.

De asemenea, şi înţelegerile comerciale pe care spera Marea Britanie să le semneze cu Statele Unite sunt suspendate. Cele două părți trebuiau să lanseze discuții luna aceasta, însă interdicția de călătorie impusă de președintele american Donald Trump ca urmare a crizei coronavirusului  a distrus în mod inevitabil planurile inițiale ale părților.

În sectorul afacerilor, întreprinderile sunt afectate și de combaterea focarelor de coronavirus; în loc să se pregătească pentru un nou regim vamal și să ajute economia ţării, acestea sunt nevoite gândească măsuri preventive pentru a supraviețui noii crize economice ce va veni în urma pandemiei.

"Dacă încă ne facem griji pentru coronavirus, companiile nu vor mai avea ca prioritate Brexitul, deoarece economia va fi complet distrusă", a declarat un om de afaceri britanic. "Deci, trebuie să ne concentrăm toate armele pe această pandemie în acest moment, să rezolvăm asta, să trecem peste această criză", a mai adăugat acesta.

Unii oameni de afaceri caută un compromis. Richard Ballantyne, directorul executiv al British Ports Association, a declarat că Marea Britanie se apropie cu repeziciune de punctul în care "va fi nevoie de un fel de prelungire".  El a afirmat însă că aceasta ar putea lua forma unor mini-prelungiri pentru anumite domenii, cum ar fi controalele vamale și controalele transfrontaliere, pentru a ușura sarcina potențială pentru industria transportului de marfă.

Potrivit lui Ballantyne, "aceasta ar putea permite Marii Britanii să realizeze ceea ce politicienii doresc, respectiv părăsirea Uniunii Europene după tranziţie, asigurându-se în același timp că problemele apărute după tranziţie nu sunt critice și nu creează probleme suplimentare, în timp ce noi sperăm totodată că ne vom redresa de pe urma șocului economic major provocat de coronavirus”.

În ciuda negațiilor guvernului, mulți cred că întrebarea este “când” (și nu dacă) Marea Britanie va solicita o prelungire a Brexitului și „cât” ar putea dura această prelungire.