Retragerea trupelor NATO din Afganistan

Retragerea trupelor NATO din Afganistan

Alexandru-Marian Crenganiș

 

După mai bine de două decenii, trupele NATO și-au încheiat misiunea în Afganistan. SUA au intrat terestru în Afganistan în octombrie 2001, la scurt timp după atacul de terorist de la 11 septembrie și i-au alungat de la putere pe talibani, pe care i-au acuzat că îi adăpostesc pe Osama Bin Laden și alți lideri al-Qaeda.

În ultimele două decenii, comunitatea internaţională a vărsat miliarde de dolari în ajutor şi asistenţă de securitate pentru reconstruirea Afganistanului şi pentru formarea unui guvern democratic şi a unei armate moderne. De asemenea, scopul secundar a fost de a opri Afganistanul să servească drept refugiu pentru cei care plănuiau atacuri asupra naţiunilor occidentale.

Numărul trupelor a variat de la an la an, de la câteva mii de soldați până la un vârf de peste 100.000 de militari, vârf atins în 2010 și 2011. În perioada în care Statele Unite au avut cei mai mulți militari prezenți în Afganistan, s-au înregistrat și cele mai mari costuri, de aproape 100 de miliarde de dolari pe an.

Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, SUA au cheltuit 864,3 miliarde dolari între 2002 și 2020 în Afganistan, costuri de război și reconstrucție. Un raport din 2019 al Universității Brown (care a luat în calcul cheltuielile SUA în Afganistan și Pakistan) estimează la 978 de miliarde de dolari costurile de război suportate de Statele Unite de la începutul intervenției (incuzând sumele alocate pentru anul 2020).

Dar, pe lângă costurile materiale uriașe, au fost și costuri umane uriașe. În acest război trupele NATO au suferit extrem de multe pierderi. Cele mai multe pierderi au fost suferite de Statele Unite. De la începerea acțiunii militare în Afganistan, în 2001, Statele Unite au pierdut peste 2.300 de oameni, iar alți aproximativ 20.660 militari au fost răniți.

Și în rândul trupelor afgane au fost pierderi. Președintele afgan Ashraf Ghani spunea în 2019 că mai mult de 45.000 de membri ai forțelor afgane de securitate au fost uciși de când a devenit el președinte, în 2014.

Un raport al Universității Brown din 2019 estimează că peste 64.000 de militari și polițiști din Afganistan și-au pierdut viața din 2001, când a început războiul. De asemenea, se estimează că și peste 111.000 de civili au fost uciși sau răniți. Aceste date au început să fie colectate în anul 2009.

Retragerea trupelor NATO din Afganistan a fost anunțată inițial de fostul președinte american Donald J. Trump. Acesta a cerut încă înainte de finalizarea mandatului micșorarea numărului de trrupe. După această măsură  fostului președinte Trump a venit decizia actualei admistrații, cea de a retrage trupele până la data de 11 septembrie.

În luna aprilie, Biden a anunţat retragerea completă a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie a.c. "A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie", a declarat Biden.

Pe lângă trupe americane, un număr de militari turci, norvegieni şi britanici vor rămâne în Afganistan. Turcia va fi responsabilă de securitatea pe aeroportul din Kabul, iar Norvegia continuă să conducă pentru moment un spital de campanie. Aceste prezenţe militare sunt considerate cruciale pentru asigurarea securităţii ambasadelor străine, în aşa fel încât reprezentanţii internaţionali să poată rămâne în ţară.

Insă, după retreagerea trupelor NATO, talibanii au început să controleze tot mai multe regiuni. O delegație a talibanilor aflată la Moscova spune că gruparea controlează peste 85% din teritoriul Afganistanului și dă asigurări Rusiei că nu va permite ca țara să fie folosită ca platformă pentru atacuri asupra altor țări, relatează Reuters.

Talibanii sunt, prioritar, studenți educați în școlile religioase islamice. Facțiunea religioasă ultraconservatoare și politică s-a numit Taliban” tocmai pentru că majoritatea membrilor ei asta erau. Măsurile pe care aceștia le-au luat când s-au impus la conducerea Afganistanului au fost îndreptate în primul rând împotriva femeilor, care au fost excluse aproape total din viața publică iar în al doilea rând, au recurs la pedepse foarte dure pentru cei care li se opuneau și au permis militanților islamici din toată lumea să se refugieze în Afganistan.

Până în prezent, talibanii nu au reușit să dețină capitale de provincie, dar au pus presiuni asupra forțelor de securitate afgane pentru a răspunde ofensivelor din întreaga țară. Comunitatea de informaţii a SUA estimează că guvernul de la Kabul ar putea cădea în şase până la 12 luni după retragerea SUA. Temerea este că ţara va cădea din nou sub controlul islamiştilor radicali talibani după plecarea în masă a trupelor internaţionale şi că Afganistanul ar putea aluneca din nou într-un război civil.

Dacă talibanii reușesc să recâștige Afganistanul există temeri  pentru situația femeilor (care în ultimii ani și-au recâștigat o serie de drepturi). Numărul elevilor în general a crescut, proporția fetelor înscrise la școală a explodat, unele ajungând chiar să urmeze studii superioare. De asemenea, au crescut alfabetizarea populației și accesul la internet, chiar dacă nivelul accesului la internet este în continuare la cote mici în comparație cu alte țări.

Când talibanii preiau controlul într-o regiune, au explicat mai mulți localnici, vor începe să dea dispoziții: școlile trebuie închise, femeile trebuie să stea acasă, bărbații trebuie să își lase barba să crească etc., ceea ce va duce la posibile noi tensiuni interne în această țară după retragerea trupelor NATO.