România invocată din nou la Kremlin. Rusia anunță măsuri dure de răspuns și de reluare a activității de cercetare și producție în domeniul INF

România invocată din nou la Kremlin. Rusia anunță măsuri dure de răspuns și de reluare a activității de cercetare și producție în domeniul INF

Astăzi, 2 februarie 2019, după primirea notei verbale a SUA privind inițierea, de către Washington, a procedurii de suspendare a participării SUA la Tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova), președintele rus Vladimir Putin a prezidat o reuniune de lucru de urgență, la Kremlin, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu, în timpul căreia Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă își suspendă, la aceeași dată (2 februarie 2019), participarea la Tratat.

Vladimir Putin: “Partenerii americani ne-au informat că își suspendă participarea la Tratatul privind rachetele cu rază scurtă și medie. Răspunsul nostru este unul în oglindă – și noi ne suspendăm participarea la Tratat. Ne-au informat că se vor ocupa de activități de cercetare și producție în domeniu – și noi vom face la fel...”.

Kremlinul a anunțat că nu va iniția negocieri cu SUA privind dezarmarea. Potrivit președintelui rus, Moscova a transmis Washingtonului o serie de propuneri concrete pe linia INF și a altor acorduri bilaterale în domeniul militar și/sau nuclear; “În mod permanent, Washingtonul creează premise pentru dezmembrarea sistemului actual de securitate la nivel mondial și nu sprijină nici o inițiativă rusească pe tema dezarmării; toate aceste propuneri, ca și cele precedente, sunt pe masă, suntem deschiși la negocieri. Însă nu vom iniția nici un fel de negocieri, nici prin Ministerul de externe nici prin Ministerul Apărării”.

Totodată, președintele rus a declarat că Rusia nu va amplasa nici o rachetă cu rază scurtă sau medie de acțiune până când în țările din Europa sau în alte state nu vor apărea armamente americane similare.

Vladimir Putin i-a ordonat ministrului rus al Apărării să evalueze situația de securitate produsă după suspendarea participării SUA la tratatul menționat, iar ministrul rus a declarat că nu este pentru prima oară când Moscova observă încălcări ale Tratatului din partea Washingtonului. Practic, potrivit acestuia, Washingtonul a trecut deja la producția unor rachete care încalcă prevederile acordului.

Ministrul rus al Apărării a propus începerea activității pentru producerea lansatoarelor de rachete cu dislocare navală Kalibr în variantă terestră și pentru crearea unor complexe terestre de rachete supersonice cu rază mică și medie de acțiune. Președintele a aprobat aceste propuneri.

De asemenea, în cadrul ședinței, președintele rus a menționat că recent s-a finalizat o etapă-cheie privind testele submarinului fără pilot Poseidon și că are intenția de a controla personal procesul de dotare și introducere în serviciul de luptă a unor noi armamente, precum complexul Kinjal, arma cu laser Peresvet, complexul supersonic Avangard etc. “Doresc să văd, de asemenea, cum se desfășoară activitățile pentru producerea complexului Sarmat și pregătirea introducerii acestuia în serviciul de luptă”, a declarat V. Putin.

Notă: Potrivit datelor tehnice enunțate anterior de către specialiștii și experții militari, racheta supersonică Kinjal va fi capabilă să atingă viteza de 10 Mach, va depăși toate sistemele actuale antiaeriene și antirachetă și va putea purta rachete convenționale și nucleare până la 2.000 km. În decembrie 2018, a intrat în serviciul de luptă al armatei ruse și laserul militar Peresvet, ale cărui posibilități în domeniu (apărarea antirachetă) ar fi extrem de largi, aproape nelimitate. La finele anului 2018 au fost finalizate testele inițiale ale complexului de rachete Avangard, al căror bloc militar suupersonic poate atinge viteze de 27 Mach. Prin aceste tipuri de armament strategic, Rusia își poate asigura securitatea (potrivit experților de la Moscova) pentru câteva decenii de acum încolo. Noile armamente Avangard ar putea intra în dotarea regimentului de rachete de la Dombrov în anul 2019. Au fost, de asemenea, finalizate testele inițiale ale rachetei Sarmat. Aceasta ar putea ataca ținte atât peste Polul Nord cât și peste Polul Sud, depășind toate sistemele de apărare antirachetă existente. Este planificată intrarea în dotare a complexelor tip Sarmat începând cu anul 2021. 

Șeful de stat a solicitat Ministrului Apărării să înainteze propuneri privind corectarea bugetului actual acordat Ministerului Apărării prin suplimentarea bugetului acordat Programului de stat privind dotarea cu armament, pentru ca obiectivele menționate să poată fi bugetate în 2019 (notă: vor fi modificați/corectați indicii bugetari ai Ministerului Apărării fără o suplimentare de facto a bugetului acordat apărării).

Potrivit lui Serghei Lavrov, SUA ar fi început să încalce prevederile Tratatului încă din 1999. Potrivit acestuia, “pe parcursul ultimilor șapte ani, ei au început să folosească rachete-țintă, rachete balistice-țintă și, în 14 ani, au început să amplaseze în Europa lansatoare cu poziționarea lor în raioane ale apărării antirachetă – instalații lansatoare tip Mk 41 – care se potrivesc în mod absolut și fără modificări cu rachetele cu rază medie de acțiune «Tomahawk», acțiuni care încalcă în mod direct prevederile Tratatului. Astfel de lansatoare sunt în România și se pregătesc să fie instalate în Polonia și Japonia.

Serghei Lavrov a declarat că, „declanșând procedura de suspendare din Tratat, americanii nu își vor mai onora angajamentele privind acest document:  ca atare, după cum se înțelege, vor începe să producă rachete, să desfășoare activități de cercetare și producție, care au fost deja introduse în bugetul pe acest an.

În cadrul întâlnirii, ministrul Apărării a propus următoarele măsuri de răspuns: înființarea și deschiderea, în următoarele luni, a structurilor de cercetare-testare pentru producerea lansatoarelor navale de rachete Kalibr în variantă terestră; înființarea și deschiderea, în următoarele luni, a structurilor de cercetare-testare pentru producerea unor complexe terestre pentru rachete supersonice cu rază scurtă și medie de acțiune.

 „Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate în răspuns” la decizia SUA de retragere din tratat, a declarat tot astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a asigurat în acelaşi timp că Moscova este pregătită să rămână în dialog bilateral în legătură cu INF.