Jens Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev

Jens Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev

Alexandru Crenganiș

 

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat la 28 septembrie a.c. o vizită supriză la Kiev. El a lăudat cu această ocazie soldații ucraineni și a declarat că „Moscova luptă pentru o iluzie imperialistă”.

Întâlnirea președintelui Zelesnki cu Jens Stoltenberg a avut loc la câteva ore după ce soldații ucraineni au respins un atac rusesc cu drone iraniene Shahed, parte dintr-o ofensivă de anvergură a Rusiei în sudul, estul și centrul țării.

„Cu cât Ucraina este mai puternică, cu atât suntem mai aproape să încheiem agresiunea Rusiei”, a declarat Stoltenberg pe Twitter. El a precizat, în timpul conferinței de presă, că fiecare metru în care înaintează ucrainenii este unul pierdut de Moscova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că cei doi au discutat despre întărirea apărării aeriene a Ucrainei, mai ales înaintea iernii, pentru a proteja infrastructura energetică a țării de atacurile care au provocat pene de curent iarna trecută. În acest sens, Zelenski a insistat ca statele NATO să ofere Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene.

Despre discuțiile cu liderul NATO, care consideră că Ucraina este mai apropiată ca niciodată de Alianță, Zelenski a declarat că „este o chestiune de timp până când Ucraina va deveni [un aliat, n.r.] de jure”.

De asemenea, Stoltenberg a anunțat că NATO are acum contracte-cadru majore cu companii producătoare de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro, iar numeroase comenzi referitoare la aceste arme și muniții sunt ferme, totalul comenzilor ferme ajungând la cca 1 miliard de euro. Acesta a mai adăugat că astfel de contracte le vor permite membrilor NATO să-și reînnoiască stocurile epuizate, continuând totodată să furnizeze Ucrainei muniție.

Secretarul general al NATO a reamintit că „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității” euro-atlantice din ultimele decenii.

„De aceea, la summitul de la Vilnius, am adoptat măsuri importante pentru a ne menține țările în siguranță. Am stabilit cele mai solide planuri de apărare la nivel regional de după Războiul Rece, susținute de 300.000 de militari plasați într-un nivel mai ridicat de disponibilitate și de forțe aeriene și navale substanțiale”, a subliniat Jens Stoltenberg, notând că Alianța Nord-Atlantică a suplimentat prezența militară pe flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, ca reacție la invazia rusă în Ucraina.

Stotenberg a făcut referire și la incidentele de lângă granița României. El a spus că nu există nicio dovadă că astfel de lovituri ar constitui sau proba un atac deliberat asupra României, dar le-a calificat drept „imprudente” și „destabilizatoare”.

În dimineața zilei de 28 septembrie a.c., Zelenski l-a primit la Kiev și pe noul secretar al apărării din Marea Britanie, Grant Shapps.

Cei doi au discutat tot despre despre apărarea aeriană a Ucrainei. Anul acesta, ajutoarele militare venite de la britanici (rachetele de rază lungă Storm Shadow, îndeosebi) au permis Ucrainei să atingă ținte din teritoriile ocupate de ruși. „Vă suntem recunoscători pentru ajutorul vostru - militar, financiar, umanitar”, a transmis Zelenski britanicilor.

Armata ucraineană îşi continuă în provinciile Zaporojie şi Doneţk din sud şi est contraofensiva lansată în luna iunie şi prin care încearcă să atingă Marea Azov pentru a izola terestru trupele ruse din Crimeea, în timp ce armata rusă atacă mai către nord.

În pofida unor înaintări recente în Zaporojie, contraofensiva lansată de Ucraina nu a condus deocamdată la câştiguri teritoriale notabile. Potrivit unui bilanţ efectuat pe 19 septembrie a.c. de Centrul Belfer pentru afaceri internaţionale din cadrul Harvard Kennedy School, citat de Reuters, în ultima lună Rusia a câştigat 35 de mile pătrate de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a eliberat 19 mile pătrate din teritoriul ocupat de armata rusă.

Evaluare: Vizita la Kiev a secretarului general al NATO și a altor înalți oficiali militari din țări NATO (Marea Britanie, Franța) confirmă disponibilitatea și angajamentul aliaților de a continua sprijinul tehnico-militar pentru Ucraina, în momente dificile ale evoluției frontului din estul și sudul țării.

Sursa foto: Președinția Ucrainei, www.president.gov.ua