Vizita istorică a lui Joe Biden în Israel

Vizita istorică a lui Joe Biden în Israel

Alexandru Crenganiș

 

 

La 17 octombrie a.c., președintele american Joe Biden a efectuat o vizită oficială în Israel pentru a încerca să limiteze extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.

Cu această ocazie, preşedintele Biden a fost primit la Tel Aviv de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Pe lângă întâlnirea cu acesta, Biden a avut discuții și cu președintele israelian Isaac Herzog, potrivit administrației americane.

Vizita sa a fost umbrită de lovirea spitalului din Gaza de o rachetă, Israelul și Hamas acuzându-se reciproc de bombardarea unității medicale.

Liderul american avea planificată o vizită oficială și în Iordania, unde trebuia să aibă loc un summit multilateral. Regele Abdullah al Iordaniei urma să găzduiască un summit la care ar fi trebuit să participe președinții statelor Unite, Egiptului și Autorității Naționale Palestiniene pentru un dialog privind conflictul din Gaza. Dar summitul a fost anulat de partea gazdă după incidentul cu lovirea spitalului.

Liderul american a promis continuarea sprijinului SUA pentru Israel. "Vreau să vă spun că nu sunteți singuri. Nu sunteți singuri", a spus Biden la începutul întâlnirii comune a premierului Benjamin Netanyahu și a lui Biden cu cabinetul de război israelian. Statele Unite vor "continua să susțină Israelul atunci când vine vorba de apărarea poporului său", a continuat Biden.

În urmă cu 75 de ani, a afirmat președintele democrat, ”fondatorii voștri au declarat că această națiune va fi una bazată pe libertate, justiție și pace". Prin urmare, "Statele Unite sunt alături de voi în apărarea acestei libertăți și a justiției și pentru susținerea păcii. Astăzi, mâine și întotdeauna", a mai spus președintele SUA. Washingtonul va colabora cu Israelul și cu partenerii din regiune pentru a preveni alte tragedii pentru civili nevinovați, a dat acesta asigurări.

În cadrul întâlnirii, Netanyahu a vorbit despre un "alt fel de război, deoarece și Hamas este un alt fel de inamic". În vreme ce Israelul încearcă să protejeze civilii, Hamas îi vizează în mod special, a spus premierul. "Hamas vrea să ucidă cât mai mulți israelieni, fără să țină cont de viețile palestinienilor. Ei îi vizează pe civilii noștri, în timp ce se ascund în spatele propriilor lor civili". Prețul, a spus el, a fost văzut recent, când, potrivit acestuia, o rachetă palestiniană greșit orientată ar fi lovit spitalul din Gaza.

În timpul întâlnirii bilaterale cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele Joe Biden i-a spus liderului israelian că bombardamentul asupra unui spital din Gaza "pare să fi fost făcut de cealaltă echipă, nu de dumneavoastră".

"Ideea este că am fost profund întristat și indignat de explozia de la spitalul din Gaza și, pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcută de cealaltă echipă, nu de dumneavoastră", i-a spus el lui Netanyahu după sosirea sa în Israel.

Președintele a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spunând că grupul a "comis răul, că sunt atrocități care fac ca ISIS să pară puțin mai rațional".

Dar a recunoscut că, deși Israelul are dreptul să se apere, "trebuie să ținem cont și de faptul că  Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian și organizația nu i-a adus decât suferință".

Această vizită a lui Joe Biden a venit într-un moment extrem de complicat pentru întreagă lume. Vizita liderului de la Casa Albă vine după ce Secretarul de Stat, Antony Blinken a efectuat cu câteva zile înainte un turneu în Orientul Mijlociu pentru a încerca descurajarea posibilei implicări a altor forțe în acest conflict. Insă situația din zonă devine din ce în ce mai tensionată, apărând extrem de multe proteste pro Palestina în țările arabe și în Europa,

După vizita în Israel, președintele Joe Biden a ținut un discurs la Casa Albă, în seara zilei de 19 octombrie. "Suntem în fața unui punct de inflexiune al istoriei, unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor determina viitorul pentru decenii care vor veni. Despre asta aș vrea să vă vorbesc", a declarat cu această ocazie Joe Biden.

"În Israel am văzut oameni care sunt puternici, determinați, rezilienți, dar și furioși, șocați și suferind profund. Am vorbit și cu președintele Abbas, al Autorității Palestiniene și am reiterat că SUA rămân dedicate poporului palestinian, dreptului său la demnitate și la autodeterminare. Acțiunile teroriștilor Hamas nu iau în considerare acest drept", a explicat Joe Biden.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat că, dacă Hamas şi Vladimir Putin nu plătesc pentru durerea pe care au provocat-o în Israel şi, respectiv, în Ucraina, mai mult „haos” şi „distrugere” s-ar putea dezlănţui în întreaga lume.

Biden a anunţat că va cere de urgenţă o finanţare suplimentară pentru a ajuta aceste ţări, „o mică investiţie” pentru a asigura pacea a generaţii întregi.

Hamas şi preşedintele rus, Vladimir Putin, "reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democraţie vecină", a punctat Joe Biden, în discursul său rostit din Biroul Oval al Casei Albe.

Potrivit presei americane, solicitarea de finanțare ar fi de peste 100 de miliarde de dolari și, pe lângă Ucraina și Israel, ar mai putea cuprinde fonduri și pentru Taiwan.

Discursul său a durat aproximativ 15 minute şi a fost transmis în direct pe principalele reţele de televiziune ale ţării. Preşedinţii SUA susţin adesea astfel de discursuri atunci când doresc să transmită naţiunii un sentiment de gravitate şi urgenţă.

 

Sursa foto: https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/10/08/autoritatile-americane-au-declarat-ca-sunt-alaturi-de-israel-2047701