Zelenski, vizită în Canada

Zelenski, vizită în Canada

Dorin Melnic

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat în toamna acestui an o vizită în Canada.

Sosind în Ottawa, venind din Statele Unite, liderul ucrainean a fost întâmpinat de premierul canadian Justin Trudeau, care l-a asigurat de ,,sprijinul necondiționat’’ al Canadei pentru ca țara sa să poată face față agresiunii ruse.

Ottawa a oferit peste 6.6 miliarde de dolari în sprijinul Kievului, sumă numită de guvernul condus de Trudeau ca fiind „cel mai mare ajutor financiar direct pe cap de locuitor pentru Ucraina din partea G7”.

Peste 175 000 de ucraineni au ajuns în Canada de la începutul războiului și alți 700 000 au primit aprobarea de a veni în această țară ca parte a unei inițiative care sprijină relocarea temporară a refugiaților. Inițiativa asigură un permis de muncă valabil pentru trei ani, cu opțiuni de rezidență și cetățenie pe termen lung.

În cadrul unui discurs ținut în fața Parlamentului Canadei, Zelenski a mulțumit poporului canadian pentru ca a fost și este alături de Ucraina în războiul dus împotriva Rusiei, spunând că înfrângerea acesteia reprezintă unicul deznodământ posibil. ,,Viața și dreptatea trebuie să prevaleze peste tot în Ucraina și pentru toți ucrainenii!’’, a afirmat cu această ocazie președintele ucrainean.

La rândul său, Trudeau a anunțat că Canada își va asuma un ,,angajament multianual în valoare de 650 de milioane de dolari, care să asigure sprijin constant Ucrainei’’, în special livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate și antrenarea piloților ucraineni pentru avioane de luptă F-16, cât și alte fonduri pentru caritate și sănătate mintală.

De asemenea, Canada a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

,,Trăim într-o eră a incertitudinii și a resurgenței competiției între marile puteri, regulile fiind cele care ne vor proteja. Istoria ne judecă în funcție de felul în care apărăm democrația la nivel global, iar Ucraina reprezintă vârful de lance în această provocare majoră a secolului XXI’’, a declarat premierul canadian.

Ca răspuns la o întrebare despre sprijinul Occidentului colectiv pentru Kiev, sprijin care începe să se fractureze, Trudeau a spus că statul de drept, integritatea teritorială și suveranitatea reprezintă valori care ,,contează pentru toate țările din lume și astfel ele nu pot fi neglijate’’.

Zelenski a fost în schimb întrebat despre presiunea din partea Vestului de a organiza alegeri prezidențiale în Ucraina la anul viitor, în ciuda impunerii legii marțiale.

Liderul ucrainean a precizat că, lăsând deoparte faptul că de obicei nu există alegeri conform legii marțiale, există întrebări complicate de securitate și logistică de luat în considerare. De exemplu, el a spus că guvernul de la Kiev trebuie să abordeze modul în care vor vota soldații din prima linie și cetățenii ucraineni din teritoriile controlate de Rusia.

Potrivit lui Roland Paris, directorul Școlii de Afaceri Publice și Internaționale de la Universitatea din Ottawa, Zelenski a avut trei obiective pregătite pentru vizita sa în Canada: să-și arate recunoștința față de prim-ministrul Trudeau și poporul canadian, să explice cât de esențial este ca Kievul să primească în continuare ajutor financiar și militar și să nege zvonurile că armata ucraineană nu ar fi capabilă să-și îndeplinească obiectivele.

,,Dacă va câștiga Rusia, atunci alte state din regiune s-ar confrunta cu o posibilă amenințare militară din partea Moscovei, mai ales cele care sunt membre NATO și unde Canada are trupe staționate. Noi nu avem resursele necesare pentru a apăra singuri Ucraina, totul făcându-se în contextul unei coaliții sau al Alianței Nord-Atlantice’’, a spus Paris.

Potrivit acestuia, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți lideri trebuie să se lupte cu ,,oboseala’’ care se instalează – și, deși fenomenul respectiv încă nu se resimte în Canada, există o opinie în creștere, dar deocamdată minoritară, în Statele Unite, opinie care pune sub semnul întrebării amploarea sprijinului american pentru Ucraina.

Un flanc de dreapta al republicanilor, condus de Donald Trump, principalul rival al președintelui Joe Biden în cursa din 2024 pentru Casa Albă, se opune din ce în ce mai mult trimiterii de mai mulți bani în străinătate.

În acest context, progresul soldaților ucraineni pe câmpul de luptă ar putea deveni esențial pentru ca Ucraina să obțină sprijin global suplimentar pe durata iernii.

Sursa foto: Președinția Ucrainei