Centrul Media BucPress din Cernăuți, pășind în cel de al zecelea an de existență (raport de activitate)
Notă: Ne face plăcere să preluăm, de pe site-ul partenerului nostru instituțional Centrul Media BucPress, raportul de activitate pe anul 2023 al Centrului Media BucPress: https://bucpress.eu/centrul-media-bucpress-din-cernauti-pasind-in-cel-de-al-zecelea-an-de-existenta-raport-de-activitate/ .
Centrul Media BucPress este cel mai vechi partener instituțional al Asociației Casa Mării Negre, iar raporturile de cooperare între cele două asociații se dezvoltă pe baza unui Acord de colaborare și parteneriat semnat de părți încă din 2017.
Motto: „Nu poate fi o nenorocire mai mare pentru oamenii liberi decât pierderea libertății cuvântului” (Demostene)
Presa de limba română din Ucraina între libertate și responsabilitate
Libertatea de a spune adevărul este o comoară pentru care trebuie mereu să lupți. Dacă te oprești – devii complicele dezinformării sau al tăcerii aducătoare de moarte. Presa în limba maternă este ca o icoană sfântă în nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul din dreapta Tisei, nordul și sudul Basarabiei, pentru că anume cuvântul românesc într-o comunitate națională ruptă de Patria istorică capătă semnificații existențiale.
Se spune că acolo unde preotul și profesorul pierde controlul asupra noilor generații, războiul este pierdut. Aș mai adăuga că acolo unde jurnalismul liber și profesionist dispare, nici nu se mai înțelege că suntem într-o bătălie, că ne paște o primejdie sau că nu mai existăm ca neam.
Pentru noi, cei mai vechi, sau mai noi din presa românească, libertatea de a scrie înseamnă în primul rând răspundere. Anume din acest motiv, după cum afirma George Bernard Shaw, majoritatea oamenilor se feresc de ea.
Cuvântul românesc și războiul
Centrul Media BucPress din Cernăuți a rezistat și în 2023, asumându-și din nou și din nou răspunderea generată de libertatea pentru care luptăm an de an. Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei a reprezentat încă o lovitură asupra presei de limba română. Depopularea unor localități, mutarea tinerilor în alte țări, exodul jurnaliștilor și a oamenilor de cultură, problemele financiare, logistice și chiar unele juridice generate de legea marțială, reprezintă o nouă realitate pentru cuvântul românesc din Ucraina când se părea că pandemia din anii 2020-2021 a fost un fenomen mai mult decât distrugător.
În ciuda pandemiei din trecut sau a războiului din prezent, Centrul Media BucPress – asociație națională a jurnaliștilor români, cu sediul la Cernăuți și două filiale în regiunile Transcarpatia și Odesa – nu numai că a continuat să funcționeze, dar chiar a încercat să se dezvolte în interesul publicului.
Am încheiat anul 2023 cu o creștere semnificativă a numărului de cititori, ascultători și telespectatori. Suntem indiscutabil cea mai citată și citită sursă de limba română din Ucraina pentru marea presă din țară sau cea internațională, iar datele Google Analytics sau Meta Business sunt o dovadă! Suntem, de asemenea, unicul trust (radio, tv, presă scrisă și agenție de știri) și unica organizație de presă românească cu corespondenței locali în toate zonele istorice locuite de români în Ucraina.
Totuși, după șocul financiar și mai ales cel legat de criza acută a resurselor umane, când unii jurnaliști importanți s-au alăturat unor mari redacții din România, anul 2023 a fost o perioadă a reinventării noastre. A mai fost o probă a prieteniei, a colegialității și a funcționării noastre la distanțe mari unii de alții. Ne lega devotamentul față de public, față de libertatea ce ne vine la pachet cu răspunderea. Și nu numai că am rezistat, dar am început să aducem acasă, la Cernăuți, la Ismail, la Slatina, cele mai bune practici ale unei prese de calitate. Am avut și eu o experiență de aproape doi de ani de muncă cot la cot cu jurnaliștii celui mai citit ziar din România, Libertatea, în timp ce colegii mei și-au deschis pagini noi de colaborare cu TVR, Teleradio Moldova, Rador, Dor, Veridica, Sinopsis sau Glasul Bucovinei.
Cu orizonturile lărgite, dar cu bombele lui Putin amenințând pacea în Europa, din prima zi a războiului la scară largă și până în această clipă am fost fideli publicului nostru, și anume românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, oferindu-le zilnic informații, analize, reportaje emisiuni de radio și televiziune, reviste pe suport de hârtie și activități de combatere a știrilor false în contextul războiului hibrid.
BucPress Cernăuți – în al zecelea an de existență
Pășim cu încredere și cu speranță în vremuri mai bune în anul 2024, în cel de al zecelea an de existență. Pe 28 iulie 2014 pe pagina BucPress apare prima știre în limba română. În această aproape o decadă de presă online, am tot încercat să nu ne oprim, să nu fim comozi, să fim pas la pas cu inovațiile, cu tehnologia, cu curentele de opinie, cu gusturile tinerilor, dar și cu sfaturile înțelepților din frumoasa și mut încercata comunitate românească.
În afară de activități de presă, Centrul Media BucPress a organizat conferințe, a editat cărți și albume, a implementat cu succes proiecte transfrontaliere finanțate de Uniunea Europeană. La cumpăna dintre ani, publicăm în continuare o scurtă analiză a activităților noastre din anul 2023. Dar, înainte de aceasta, să vă amintesc despre frumoasa echipă a redacției și despre colaboratorii noștri. Orice instituție de presă este bogată și valoroasă în primul rând prin profesioniștii care crează conținut și care se gândesc zilnic la cei care așteaptă vești bune din patria lor politică sau din cea istorică.
Echipa Centrului Media BucPress: Marin Gherman (președinte și coordonator editorial), Sergiu Barbuța (editor responsabil), Vitalie Zâgrea (reporter), Mihai Grosu (reporter), Leonid Parpauț (redactor), Mariana Struț (redactor), Elena Chistrui (corespondent Odesa), Elvira Chilaru (corespondent Transcarpatia), Georgeta Marina (corespondent Transcarpatia).
Contributori: Maria Toacă, Alexandrina Cernov, Eugen Patraș, Petru Grior, Eleonora Schipor, Dorina Popescu, Mirela Amarie, Svetlana Pantea, pr. Radu Ilaș
Echipa IT: Elena Presneacov, Andrei Caciur
O cronologie a anului 2023
1 ianuarie 2023. A fost lansat proiectul „BucPress – unicul trust de presă al românilor din Ucraina”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul programului „Presă” (perioada 1 ianuarie – 31 octombrie). În cadrul activităților proiectului a avut loc funcționarea continuă a Agenției de știri BucPress (www.bucpress.eu), realizarea de emisiuni și podcasturi la Radio Cernăuți, realizarea de reportaje și documentare la BucPress TV, editarea revistei de gândire românească BucPress, diverse activități culturale și educative.
7 ianuarie 2023. A fost lansat noul sezon de reportaje cultuale pentru BucPress TV. Pe parcursul anului Vitalie Zâgrea și Mihai Grosu au realizat o serie de reportaje, interviuri și documentare pentru publicul cernăuțean.
27 ianuarie 2023. Au fost prezentate rezultatele proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei”, finanțat de UE. Proiectul lansat în ianuarie 2020, la care Centrul Media BucPress și Liga Tineretului Român „Junimea” au fost parteneri din regiunea Cernăuți, a avut ca scop dezvoltarea turismul cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți. Rezultatele proiectului „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei”: cercetarea patrimoniului cultural al etniilor din Bucovina, materiale de promovare în format trilingv, promovarea produselor și serviciilor turistice multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți, festivalul „Tezaurul Cultural Imaterial Multietnic”, masă rotundă de elaborare a unei strategii de turism, întâlniri multietnice la centrele pentru persoane strămutate din regiunea Cernăuți, 200 de materiale tipărite de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic; 15 filme de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic; 1 strategie de promovare în comun a produselor și serviciilor turistice multietnice din județul Suceava și regiunea Cernăuți, 7 trasee turistice care cuprind localități unde turiștii pot intra în contact cu patrimoniul cultural imaterial multietnic.
14 februarie 2023. Radio Cernăuți lansează noul sezon al emisiunilor muzicale „Dor de unde am plecat”.
1 martiee 2023. A fost lansat proiectul fotografic „Chipuri și inimi de români” (realizatori Sergiu Barbuța și Mihai Grosu).
12 mai 2023. A fost lansat un nou podcast „Repere cernăuțene” (realizator Mariana Struț), consacrat istoriei, literaturii, spiritualității și patrimoniului cultural al comunității românești din regiunea Cernăuți. Podcastul este difuzat la Radio Cernăuți – unicul post de radio din Ucraina care emite nonstop în limba română și publicat pe pagina Agenției BucPress. Au fost difuzate emisiuni despre poeți, interpreți, sciitori, colective folclorice din regiunea Cernăuți.
24 mai 2023. A fost încheiat un act adițional la acordul de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Prin acest act, este continuată cu încă un an cooperarea Agenției BucPress și Radio Cernăuți cu Radio România Internațional.
1 septembrie 2023. A fost lansat proiectul „Apariția, dezvoltarea și consolidarea asociațiilor de presă românească în regiunea Odesa”, sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul programei „Societate civilă”. În urma proiectului, a fost înființată o filială a ONG Centrul Media BucPress în regiunea Odesa, după modelul celei din Transcarpatia.
13 septembrie 2023. Centrul Media BucPress din Cernăuți se alătură coaliției pentru combaterea dezinformării și promovarea gândirii critice (CORECT) care este o entitate fără personalitate juridică și funcționează ca o platformă colaborativă de organizații, instituții și persoane cu interese și preocupări comune.
21 octombrie 2023. A văzut lumina tiparului revista de gândire românească „BucPress” din Cernăuți, care publică pe ambele coperți portretele românilor din Ucraina care au fost uciși în războiul ruso-ucrainean.
8 noiembrie 2023. Ca partener editorial, Centrul Media BucPress sprijină editarea caietului literar „Pagini de istorie literară română în Bucovina”, Volumul 3, dedicat personalității lui Sextil Pușcariu în cadrul proiectului „Biblioteca românească „Glasul Bucovinei” din regiunea Cernăuți: educație non-formală și editare de carte”, al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți.
BucPress a fost partener media în peste 25 de proiecte finanțate de statul român pe teritoriul Ucrainei în anul 2023.
Proiectul BucPress înseamnă:
- patru organe de presă integrate într-un trust: o agenție de știri (Agenția BucPress), un post de radio (Radio Cernăuți), o revistă de cultură (revista de gândire românească „BucPress”) și o platformă video (BucPress TV);
- informare zilnică despre viața comunităților locale, dar și despre evenimentele din Ucraina, România, Republica Moldova și alte state;
- sprijinirea jurnaliștilor români din Ucraina;
- dezvoltarea unor platforme de interacțiune socială pentru tânăra generație;
- informarea comunității românești din surse veridice în contextul combaterii propagandei de război;
- informarea românilor de pretutindeni și a autorităților despre situația etnicilor români din Ucraina;
- suportul informațional al proiectelor culturale și economice implementate de statul român;
- informații din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.
Merită menționat faptul că în 2017 au fost lansate două aplicații Radio Cernăuți pentru Google Play și AppStore pentru a atrage cât mai mulți tineri români în spațiul informațional românofon din Ucraina. În 2022 a fost lansat un canal de Telegram BucPress care crește de la o zi la alta. În 2018 Radio Cernăuți a fost inclus în rețeaua internațională TuneIN.
BucPress are peste 43 de mii de urmăritori pe Facebook, iar clipurile video și emisiunile de radio au avut peste două milioane de vizualizări în ultimul an, fiind o demonstrare a creșterii impactului organelor de presă în diverse spații transfrontaliere. În 2023 BucPress a reflectat și situația etnicilor români din nordul Bucovinei ajunși în România, Belgia, Franța, Olanda sau alte state din cauza agresiunii la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.
Parteneri instituționali BucPress: Consiliul Național al Românilor din Ucraina (BucPress este membru fondator), TVR Internațional, TVR Moldova, FRI România, Agerpres, Radio România Internațional, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația „Casa Mării Negre” Constanța, Fundația de Binefacere și Întrajutorare „Ana” (Suceava), Ziarul „Monitorul bucovinean” din regiunea Cernăuți, SRL Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Transilvania Regional Business (Cluj-Napoca), Asociația de Istorie Balcanică (București), Societatea Culturală „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți.
Cum puteți sprijini BucPress?
BucPress este unicul trust de presă al românilor din Ucraina. Publicația se autofinanțează prin venituri din publicitate, granturi și din donațiile cititorilor, ascultătorilor sau telespectatorilor. Veniturile din donații sunt administrate de ONG Centrul Media BucPress
Puteți sprijini BucPress chiar acum prin Patreon sau prin PayPal.