Antony Blinken, vizită în Republica Moldova

 

Alexandru Crenganiș

 

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a efectuat, la 29 mai a.c., o vizită oficială la Chișinău, pentru a reafirma sprijinul SUA pentru Republica Moldova privind integrarea europeană.

Blinken și-a exprimat încă de la începutul conferinței de presă „admirația” pentru conducerea Maiei Sandu în Republica Moldova și a lăudat progresele făcute în ultima vreme la Chișinău, inclusiv în privința combaterii corupției și pregătirii pentru aderarea la UE.

„Acum doi ani, când am fost aici, am discutat cum vom putea construi o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăiește în pace. În ciuda tuturor dificultăților cu care vă confruntați, ați făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune, care va crea un viitor puternic, prin progresul pe parcursul european”, a spus Blinken, amintindu-și cu această ocazie de vizita efectuată în martie 2022 la Chișinău.

Blinken a promis că va susţine „o democraţie rezilientă” în faţa tentativelor de destabilizare ale Rusiei. „Vrem să ne asigurăm că poporul Dvs. poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza”, a insistat secretarul de stat american.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că beneficiile directe ale sprijinului american pentru Republica Moldova sunt evidente. De asemenea, prin sancţionarea celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, SUA contribuie la securitatea republicii, potrivit www.deschide.md.

Oficialul american a anunțat la Chișinău noi ajutoare financiare, de 50 milioane de dolari, destinate sprijinirii reformelor în justiție și în alte domenii în R. Moldova, precum și combaterii dezinformării și altor manifestări ale „războiului hibrid” purtat de Rusia împotriva ei.

Blinken a anunțat și un pachet de 85 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Moldovei.

,,Astăzi vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar pentru a continua aceste eforturi. Acest sprijin va consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE și de a crea mai multe oportunități în domeniul economic”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Potrivit lui Antony Blinken, din februarie 2022 și până acum, SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru consolidarea instituțiilor și reziliența Republicii Moldova, dar și pentru contracarea tentativelor de destabilizare în spatele cărora stă Kremlinul.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit pentru „sprijinul constant” acordat Republicii Moldova de SUA.

Președinta Republicii Moldova a declarat cu această ocazie că “R. Moldova rezistă în fața amenințărilor rusești grație faptului că nu este singură, primind ajutor de la partenerii externi”. Ea a enumerat numeroase proiecte derulate în R. Moldova cu sprijinul SUA în domenii precum agricultura sau energia, dar și susținerea SUA în combaterea corupției și sancționarea celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

„Prin unitate și cu sprijinul partenerilor, vom fi alături de oameni și vom merge înainte”, a spus Maia Sandu, insistând însă că „Moldova nu doar a așteptat să fie ajutată”. Ea a recunoscut că lupta cu corupția în Moldova este „una dificilă și lungă”, dar Chișinăul este decis să o ducă „până la capăt”.

La conferința de presă, Maia Sandu a mai declarat, printre altele, că se așteaptă ca amenințările hibride rusești la adresa R. Moldova să se accentueze în lunile următoare, odată ce se apropie alegerile prezidențiale din toamnă.

Înainte ca secretarul de stat al SUA să ajungă în Republica Moldova, susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor (care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova) au blocat un bulevard important, situat în apropiere de Aeroportul Internațional Chișinău și pe care urma să se deplaseze oficialul american, iar poliția i-a reținut pentru scurt timp pe manifestanții care sosiră la Chișinău, în mare parte, din UTA Găgăuzia.

Această vizită a lui Blinken vine după ce douăsprezece partide din R. Moldova au semnat, recent, la Chișinău, un pact pentru integrarea europeană. Prin această vizită, SUA vor să arate că sprijină parcursul democratic al R. Moldova, dar și integritatea teritorială și securitatea acesteia, amenințate direct de către Federația Rusă.