Benjamin Netanyahu, vizită în SUA după luni de tensiuni privind războiul din Gaza
Alexandru Crenganiș
Vizita prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu în Statele Unite a avut loc într-un context tensionat, atât pe plan internațional, cât și intern. Acesta a ținut un discurs în fața Congresului, dar a fost primit și de președintele american, Joe Biden.
Vizita liderului israelian a debutat cu un discurs controversat ținut în fața Congresului american, unde Netanyahu a adoptat un ton hotărât, susținându-și ferm poziția față de conflictul din Gaza.
Netanyahu şi-a început discursul cu îndemnul ca Israelul şi SUA să rămână alături şi li s-a adresat direct aleşilor americani: „Am venit să vă spun un singur lucru: vom învinge!”.
El a acuzat apoi Iranul că „finanţează protestele anti-Israel care au loc chiar acum, în faţa acestei clădiri”. „Nu sunt atât de mulţi, dar sunt acolo şi în tot oraşul”, a adăugat el, în timp ce mii de manifestanţii pro-palestinieni ieşiseră pe străzile din apropierea Congresului. Potrivit premierului israelian, protestatarii „sunt alături de (mișcarea islamistă palestiniană – n.r.) Hamas” şi „sunt alături de violatori şi criminali”.
Netanyahu a insistat asupra menținerii unității între Israel și SUA. „În Orientul Mijlociu, axa terorii Iranului provoacă SUA, Israelul şi pe prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire de civilizaţii, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie. Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite”, a afirmat premierul israelian.
Premierul israelian a cerut SUA să elibereze un nou ajutor militar pentru țara sa și a vorbit despre o Gaza postbelică demilitarizată şi „deradicalizată”. Victoria Israelului va fi, de asemenea, victoria SUA, a dat asigurări Netanyahu. „Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm și pe voi… Inamicii noştri sunt inamicii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră”, a subliniat el.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe fostul preşedinte Donald Trump pentru sprijinul său acordat Israelului, menţionând în special mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Netanyahu şi-a exprimat uşurarea că Trump a scăpat nevătămat după tentativa de asasinat şi a condamnat violenţa politică în democraţii. Criticii, însă, au legat retorica trecută a lui Netanyahu de asasinarea fostului lider israelian Yitzhak Rabin.
Netanyahu a pledat pentru formarea unei alianţe regionale pentru a contracara influenţa Iranului, sugerând să fie numită ”Alianţa lui Abraham (Avraam).” El le-a mulţumit atât preşedintelui Joe Biden, cât şi fostului preşedinte Trump, pentru eforturile lor de a promova normalizarea relaţiilor între Israel şi alte ţări din Orientul Mijlociu.
Deși discursul său în Congres a fost întâmpinat cu aplauze, alți membri ai Congresului american, inclusiv peste 30 de democrați influenți, au boicotat evenimentul, exprimându-și dezaprobarea față de acțiunile israeliene în Gaza. Printre cei care au boicotat s-a numărat și fostul președinte al Camerei, Nancy Pelosi, alături de senatorii Bernie Sanders și Dick Durbin. Aceștia au criticat politicile lui Netanyahu în Gaza și Cisiordania și au cerut o soluție cu două state.
În ciuda protestelor, Benjamin Netanyahu a continuat să-și promoveze agenda, întâlnindu-se cu președintele Joe Biden și cu vicepreședinta Kamala Harris, candidatul democrat la prezidențiale.
Vicepreședinta Kamala Harris a declarat la 25 iulie a.c. că i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să ajungă în curând la un acord de încetare a focului cu Hamas, astfel încât zeci de ostatici deținuți de militanții din Gaza începând cu 7 octombrie 2023 să se poată întoarce acasă.
De asemenea, Kamala Harris a declarat după întâlnirea cu premierul Benjamin Netanyahu că „ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele nouă luni este devastator. Imagini cu copii morți și ale oamenilor flămânzi disperați care fug pentru siguranță, uneori strămutați pentru a doua, a treia sau a patra oară.”
Întâlnirea cu Biden a fost importantă, având în vedere că liderii americani declaraseră că se află în etapele finale ale obținerii unui acord care să oprească luptele din Gaza și să elibereze ostatici.
În cadrul întâlnirii, Biden a făcut presiuni pentru o încetare a focului în războiul de 9 luni pe care Israelul îl duce în Gaza. Aceasta a fost prima întâlnire între cei doi lideri de când preşedintele american a vizitat Israelul în zilele care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie 2023, în care au fost ucise 1.200 de persoane.
Vizita liderului israelian intervine într-un moment delicat pe scena politică americană, Joe Biden anunţând că îşi încheie campania pentru realegere şi că o susţine pe vicepreşedinta sa, Kamala Harris, prezumtiva candidată a Partidului Democrat, care deja şi-a început campania.
„Avem multe de discutat”, i-a spus Joe Biden lui Benjamin Netanyahu, îmbrăţişându-l la primirea acestuia în Biroul Oval.
„Vreau să vă mulţumesc pentru 50 de ani de serviciu public şi cei 50 de ani de sprijin pentru statul Israel”, i-a spus Netanyahu lui Biden.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că există în continuare diferenţe între Israel şi militanţii Hamas în încercarea de a obţine o încetare a focului, dar că „suntem mai aproape acum decât am fost înainte”, a dat asigurări oficialul american. „Ambele părţi trebuie să facă compromisuri”, a spus Kirby.
După întâlnirea bilaterală, Biden și Netanyahu au avut o întâlnire cu familiile americanilor ținuți ostatici de Hamas, un gest menit să sublinieze importanța eliberării acestora în cadrul negocierilor de încetare a focului.
Evaluări:
Aceasta a fost prima întâlnire față în față, la Washington, între Biden și Netanyahu de la atacurile de la 7 octombrie anul trecut și survine într-un moment în care relațiile dintre Statele Unite și Israel sunt tensionate. Deși Biden a sprijinit Israelul imediat după atacurile Hamas, pe măsură ce asaltul asupra Gazei a continuat, el a devenit mai critic la adresa liderilor israelieni.
De asemenea, vizita acestuia a venit într-un moment extrem de tensionat în politica americană, din cauza retragerii lui Joe Biden din cursa electorală. Cu toate acestea, atât republicanii cât și democrații sprijină Israelul și în același timp doresc o rezolvare a conflictului actual din Orientul Mijlociu.