Giorgia Meloni, vizită în China

Alexandru Crenganiș

 

Georgia Meloni a desfășurat recent o vizită oficială în China, cu durata de cinci zile.

Aceasta s-a întâlnit în prima zi a vizitei cu premierul chinez Li Qiang. Prim-ministra guvernului italian, Giorgia Meloni, a promis, la Beijing, „relansarea” relațiilor țării sale cu China. Acesta a anunțat și semnarea unui acord pe trei ani pentru accentuarea cooperării între cele două țări.

Vizita sa vine în contextul în care Italia încearcă să îşi amelioreze relaţiile comerciale cu China după ce Roma cs-a retras anul trecut din programul de investiţii ale Beijingului în infrastructură, cunoscut ca Drumul Mătăsii sau Belt and Road.

Conform unui comunicat transmis de reprezentanții lui Li, cele două țări „își doresc să accentueze cooperarea reciproc benefică între întreprinderile mici și mijlocii din domeniile construcției navale, spațial, noilor energii și inteligenței artificiale”.

Giorgia Meloni a subliniat că este important „să veghem ca relaţiile comerciale să fie echilibrate şi reciproc avantajoase” pentru cele două ţări.

De asemenea, Meloni a afirmat că vizita de cinci zile în China constituie o „demonstraţie a voinţei de a începe o fază nouă, de a relansa cooperarea noastră bilaterală” şi a a apreciat că investiţiile chineze pot stimula creşterea economică a Italiei

În aceeași zi, Meloni și Li au participat la un forum de business Italia-China, acolo unde au anunțat șase noi acorduri în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește vehiculele electrice și energia regenerabilă.

„Memorandumul de Cooperare Industrială pe care l-am semnat este un pas semnificativ. Include, de acum, sectoare industriale strategice precum mobilitatea electrică și regenerabilele, precum și sectoarele în care China deja operează la frontierele tehnologice deja de mai multă  vreme”, a declarat Meloni.

A doua zi, Giorgia Meloni s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, la Diaoyutai, vila de stat a guvernului chinez de la Beijing. În timpul întâlnirii, șefa guvernului italian a declarat că China este un „interlocutor important” pentru soluţionarea problemelor mondiale, transmite AFP.

„Există o insecuritate crescândă la nivel internaţional şi cred că China este inevitabil un interlocutor foarte important pentru a aborda toate aceste dinamici”, a mai spus Meloni

Italia şi China trebuie „să reflecteze împreună la modul de a garanta stabilitatea, de a garanta pacea”, i-a transmis Giorgia Meloni interlocutorului său.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat legăturile amicale stabilite de mult între cele două ţări. „Cele două părţi militează pentru toleranţă, încredere şi respect reciproc şi fiecare îşi alege propria cale de dezvoltare”, a afirmat liderul chinez.

În 2019, Italia a devenit prima țară din G7 care s-a alăturat programului de infrastructură globală al Chinei, spre surprinderea aliaților din Occident.

Criticii au remarcat că decizia Romei de a intra în inițiativa Beijingului nu a îmbunătățit deficitul comercial cu China. Exporturile chinezești către Italia au crescut cu 51% între 2019 și 2022, în timp ce importurile Chinei din țara UE au crescut cu 26% în aceiași ani, potrivit Agenției pentru Comerț din Italia.

Așa se face că, înainte de a prelua președinția G7, Italia a anunțat China că părăsește inițiativa Noul Drum al Mătăsii.

De atunci, administraţia Meloni a încercat să restabilească legăturile cu China, partener comercial cheie al Italiei.

„Relaţiile noastre cu China sunt pozitive, chiar dacă suntem concurenţi şi poziţiile noastre sunt divergente în anumite chestiuni”, a declarat în aprilie a.c. ministrul italian al afacerilor externe, Antonio Tajani.

Retragerea Romei din proiectul Noilor drumuri ale mătăsii „nu a fost un act de ostilitate faţă de China”, a subliniat el.

Pe lângă Beijing, Giorgia Meloni s-a deplasat şi la Shanghai, capitala economică a Chinei.