Tensiuni tot mai mari în Orientul Mijlociu

 

Alexandru Crenganiș

 

Situația din Orientul Mijlociu a devenit extrem de tensionată după ce, în noaptea de 27 iulie a.c., după ce un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal situat în regiunea Înălţimilor Golan ocupate de Israel, a ucis 12 persoane, inclusiv copii, au declarat autorităţile israeliene.

Racheta a lovit un teren de fotbal din satul druz Majdal Shams din Înălțimile Golan ocupate de Israel, teritoriu capturat din Siria de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și anexat într-o mișcare nerecunoscută de majoritatea țărilor.

Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru atacul respectiv, cel mai grav atac asupra Israelului de la începutul conflictului din Gaza.

Într-o declarație scrisă, Hezbollah a spus că „rezistența islamică nu are absolut nimic de-a face cu incidentul și neagă categoric toate acuzațiile false în acest sens”.

Gruparea radicală pro-iraniană anunţase anterior mai multe atacuri cu rachete care ar viza poziţii militare israeliene.

Atacul a escaladat brusc tensiunile în ostilitățile care sunt duse în paralel cu războiul din Gaza și au stârnit temeri că s-ar putea declanșa un conflict în toată regula între adversari statali puternic înarmați.

Washingtonul, unde premierul israelian tocmai şi-a întrerupt o vizită de mai multe zile, a condamnat atacul „oribil” şi a promis sprijin pentru securitatea Israelului.

Astfel, la mai puțin de 24 de ore de la atac, a venit și replica Israelului. Avioanele de luptă a Israelului au lovit o serie de ținte în Liban. În cursul nopţii care a urmat atacului, avioanele de război israeliene au efectuat lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah „adânc în interiorul teritoriului libanez şi în sudul Libanului”, potrivit unei declaraţii a armatei.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au lovit o serie de ţinte ale Hezbollah, inclusiv depozite de arme şi „infrastructură teroristă”. Israelul a declarat că a identificat „aproximativ 30 de proiectile” care recent au trecut din Liban pe teritoriul israelian într-un baraj pe care l-a atribuit grupării militante libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi pe care l-a descris ca fiind cel mai grav atac împotriva sa de la 7 octombrie 2023.

De asemenea, cel puțin două persoane au murit și altre trei, printre care și un copil, au fost rănite, în urma unui atac cu drone al Israelului în orașul Shaqra, din sudul Libanului.

ONU a cerut ambelor părţi să manifeste reţinere, în timp ce Statele Unite şi-au reafirmat sprijinul pentru securitatea Israelului şi împotriva "tuturor grupărilor teroriste susţinute de Iran, inclusiv Hezbollah din Liban".

Liderii occidentali au încercat ulterior să convingă Israelul să nu intensifice atacurile asupra Libanului. Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a convocat duminică o reuniune de urgență a cabinetului său de securitate națională, iar Casa Albă a susținut că grupul militant libanez Hezbollah este responsabil de atac.

Casa Albă a transmis însă că „lucrează, de asemenea, la o soluție diplomatică”, iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus: „Nu vrem să vedem escaladarea conflictului.”

Și președintele francez, Emmanuel Macron a vorbit cu Beniamin Netanyahu, spunându-i că Franța face „totul pentru a evita o nouă escaladare în regiune prin transmiterea de mesaje tuturor părților implicate în conflict”.

Marea Britanie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o escaladare suplimentară, în timp ce Egiptul a declarat că atacul s-ar putea transforma „într-un război regional extins”.

Libanul a cerut Statelor Unite să îndemne Israelul la reținere.

Ministerul iranian de Externe a avertizat duminică Israelul împotriva a ceea ce a numit orice nouă aventură în Liban”.

Ministerul sirian de Externe a declarat că consideră Israelul „pe deplin responsabil pentru această escaladare periculoasă în regiune” și a declarat că acuzațiile sale împotriva Hezbollah sunt false.

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a avertizat ulterior că Israelul va comite „o greşeală gravă” dacă va ataca Libanul, după atacul cu rachetă asupra Platoului Golan.

„Regimul sionist va comite o greşeală gravă, cu consecinţe grele, dacă va ataca Libanul”, a afirmat Pezeshkian, potrivit site-ului preşedinţiei iraniene.

Israelul şi Hezbollah trag reciproc focuri de armă peste linia de demarcaţie de aproape 10 luni, cu o ferocitate din ce în ce mai mare şi chiar înainte de atacul de sâmbătă, liderii regionali au avertizat că acest conflict ar putea escalada.

De la începutul lunii octombrie 2023, atacurile aeriene israeliene în Liban au ucis mai mult de 450 de persoane, majoritatea membri Hezbollah, dar și aproximativ 90 de civili și necombatanți. În tabăra israeliană, 21 de soldați și 13 civili au fost uciși până în datat de 27 iulie.

Ulterior, Israelul a replicat cu uciderea, în urma unor lovituri punctuale, a șefului Biroului Politic al Hamas (ucis la Teheran) și a unui înalt comandant militar Hezbollah (asasinat la Beirut), iar comunitatea internațională așteaptă reacțiile Iranului și ale grupării Hezbollah, care pot genera noi escaladări ale conflictului actual din Orientul Mijlociu.