Ucraina – oglinda electorală (3)

Ucraina – oglinda electorală (3)

Cum văd Ucraina pentru următorii 5 ani principalii candidați la funcția de președinte al Ucrainei?

  • Volodimir Zelenski: “Țara este condusă acum de pensionari politici, obosită de corupție, cumetrii, crize ale sistemului juridic și economic”; Ucraina a devenit o “țară moartă”. Propune noi valori și principii etice. Va conduce numai un mandat prezidențial, care va fi suficient pentru a modifica actualul sistem politic, a stopa imigrația, a elimina corupția. Va iniția un mecanism prin care principalele sarcini pentru putere vor fi elaborate de către poporul Ucrainei, prin referendum. Va introduce în Rada Supremă proiectul legislativ “Cu privire la puterea populară”. Va acționa pentru eliminarea imunității deputaților, judecătorilor și președintelui; va adopta procedura de demitere din funcție a președintelui. Din programul său electoral lipsesc trimiterile explicite la cursul de politică externă a Ucrainei. În declarații evidențiază că UE este partener și că Uniunea poate fi utilizată ca model pentru implementarea unor standarde. Rusia trebuie obligată să restituiie teritoriile Ucrainei. Promite ca, prin intermediul țărilor garante ale Memorandumului de la Budapesta și UE, să se rezolve problema sprijinului acordat Ucrainei pentru finalizarea războiului din Donbas. A evidențiat necesitatea unui dialog cu Rusia cu participarea Statelor Unite și Marii Britanii la derularea acestuia. Pentru aderarea la NATO este necesar un referendum pan-ucrainean. Alte promisiuni: creșterea salariilor militarilor ucraineni la standarde NATO, crearea unei armate profesioniste, crearea unei școli politice de management politic și libertate, refacerea încrederii în organele de ordine, stoparea presiunii economice din partea funcționarilor de stat. Prioritățile programului: economia “orientată spre cetățeni, instituirea unor politici pentru acordarea de credite ieftine și pe termen scurt, trecerea de la sistemul actual de pensii la cel contributiv, reducerea importului resurselor energetice, utilizarea tehnologiilor moderne în educație și medicină, introducerea asigurărilor medicale, crearea unui sistem de sprijinire a tinerilor talentați, crearea unui sistem de taxe și impozite simplu și eficient, declararea averilor de către oamenii de afaceri, cu plata unor impozite reduse de 5%, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor oneste etc.
  • Iulia Timoșenko: Programul său electoral (“Noul curs”) prevede 5 blocuri-cheie: pacea și securitatea; o nouă Constituție populară; elaborarea unei Strategii economice; o nouă doctrină socială și o nouă politică de tineret. Principalele puncte ale programului: consolidarea armatei pentru respingerea agresorului simultan cu realizarea unor măsuri diplomatice colective (“în frunte cu președintele”) pentru respingerea agresorului, forțarea păcii și revenirea la Ucraina a Crimeei și Donbass-ului; promite noi negocieri pentru instaurarea păcii în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta; pledează pentru revenirea Crimeei și Donbass-ului la Ucraina pe cale politico-militară; echipa sa a elaborat un plan detaliat de reintegrare a teritoriilor ocupate și anexate, care poate deveni o alternativă la acordurile actuale de la Minsk. Va inventaria pierderile suferite de Ucraina; va obține recunoașterea Rusiei ca agresor și obligarea Rusiei la plata unor despăgubiri/compensații pentru pierderea Crimeei de către Ucraina. Alte puncte ale programului: diminuarea tarifelor la plata utilităților, alegerea judecătorilor fără intervenția politicului, reducerea numărului de parlamentari la 350, ridicarea imunității acestora în situațiile care o cer, extinderea drepturilor și posibilității cetățenilor de a schimba puterea politică prin referendum și a de înainta propuneri legislative prin petiții colective etc. Promite creșterea salariilor medii de 3,5 ori în 5 ani (în prezent salariul mediu este de cca 10.000 grivne) și atingerea unor indicatori socio-economici similari cu cei ai Poloniei într-o perioadă de 5 ani. Se pronunță pentru un sistem de pensii bazat pe contribuții, pentru deschiderea gratuită de conturi pentru pensii la banca de stat, pentru modificarea sistemului de taxe și impozite (eliminarea a 37 de tipuri de impozite), restituirea către cetățeni a sumelor și activelor deținute de către aceștia la fosta Bancă de stat (care a falimentat), instituirea sistemului de asigurări medicale, extinderea finanțării științei, sprijin pentru tinerii talentați, creșterea salariilor cadrelor didactice, extinderea extracției de gaz propriu, crearea de terminale pentru gaz lichegfiat, etc. Cea mai populară promisiune a sa o reprezintă reducerea prețurilor la gaz de două ori și, implicit, reducerea considerabilă a prețurilor la utilități. A inițiat și semnat prima dintre candidași un document simbolic numit “Obligațiile candidatului la funcția de președinte către fiecare cetățean al Ucrainei”.
  • Petro Poroșenko: Aderarea Ucrainei la UE și NATO, transformarea Ucrainei în lider al dezvoltării industriale și sectorului agrar în Europa; transformarea țării într-un hub de transport al Europei Centrale și introducerea țării în Top-5 în ierarhia țărilor europene d.p.d.v. al dezvoltării sectorului IT. Ucraina trebuiee să devină una dintre cele mai vizitate țări din Europa. Se are în vedere atragerea a miliarde de dolari ca investiții directe, pentru crearea de locuri de muncă și stoparea exodului resursei umane calificate în străinătate. Evidențiază în mod constant obiectivele realizate în ultimii 5 ani: semnarea Acordului de Asociere cu UE, eliminarea sistemului de vize cu UE, stabilizarea cursului grivnei, primirea tomosului de autocefalie de către Biserica Ortodoxă Ucraineană etc. În Programul său elctoral pune accent pe confuntarea cu Rusia și consolidarea Forțelor Armate; promite: continuarea proceselor de dotare cu tehnică de luptă și armamente pentru armata Ucrainei, precum și începerea modernizării flotei; creșterea nivelului de asigurare socială a militarilor, extinderea spriijnului membrilor familiei participanților la conflictul din Donbass; revenirea Crimeei și Donbass-ului în compunerea Ucrainei prin măsuri politico-diplomatice, utilizarea instrumentului sancțiunilor împotriva Rusiei și a mecanismelor de monitorizare internațională a ONU pe întreg teritoriul ocupat al Donbass-ului. Alte sarcini ale programului: reducerea sărăciei, creșterea sprijinului acordat categoriilor sociale defavorizate, persoanelor cu dizabilități și familiilor numeroase;  continuarea reformelor în educație și medicină; creșterea investițiilor în educație, creșterea salariilor în învățământ, pregătirea cadrelor didactice în străinătate, creșterea salariilor în medicină, sprijinirea accesului actului medical în mediul rural etc.