Întâlnire importantă între Vladimir Putin și președintele Iranului
Alexandru Marian Crenganiș
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, la 11 octombrie a.c., cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkyan, în timpul vizitei sale în Turkmenistan. Întâlnirea celor doi reprezintă doar un preambul la contactele bilaterale la vârf care vor avea loc în marja reuniunii țărilor BRICS, acolo unde este de așteptat ca Iranul să încheie un acord de parteneriat strategic cu Rusia.
Cei doi lideri au salutat legăturile economice în creștere dintre țările lor și viziunile similare asupra afacerilor mondiale, ambele părți remarcând o apropiere constantă a pozițiilor lor în plan internațional – apropiere privită cu îngrijorare de către SUA. Putin a descris relațiile Iranului cu Rusia drept „strategice și sincere, din ce în ce mai puternice”; de asemenea, a lăudat „congruența pozițiilor celor două țări pe scena internațională”.
„Evaluările noastre cu privire la evenimentele care au loc în lume sunt adesea foarte apropiate”, a declarat Putin la Ashgabat, Turkmenistan.
Putin, a cărui țară găzduiește un summit al națiunilor BRICS la Kazan, în perioada 22-24 octombrie a.c., l-a invitat pe Pezeshkian să vină în Rusia într-o vizită oficială, propunere pe care liderul iranian a acceptat-o, potrivit agenției ruse de stat RIA.
„Din punct de vedere economic și cultural, dialogul nostru se consolidează de la o zi la alta și devine mai solid”, i-a transmis Pezeshkian lui Putin, citat de agenția oficială iraniană de presă IRNA.
„Având în vedere voința liderilor ambelor țări, tendința de creștere a cooperării dintre Iran și Rusia trebuie accelerată, pentru a se consolida aceste legături”, a mai declarat Pezeshkian.
Pezeshkian a menționat că Iranul și Rusia au capacități complementare semnificative și se pot ajuta reciproc. „Pozițiile noastre în lume sunt mult mai apropiate una de cealaltă, comparativ cu pozițiile față de alte țări”, i-a spus el liderului rus.
Pezeshkian a declarat anterior că Israelul ar trebui „să înceteze să ucidă oameni nevinovați”, iar acțiunile statului evreu în Orientul Mijlociu au fost susținute de SUA și UE. Și Rusia a criticat Israelul din cauza bombardării zonelor civile.
Conform Rusiei, cooperarea cu Iranul se extinde în toate domeniile.
„Lucrăm împreună în mod activ pe arena internațională, iar evaluările noastre cu privire la evenimentele actuale din lume sunt adesea foarte apropiate”, i-a spus Putin lui Pezeshkian, în marja conferinței din Ashgabat.
Într-o serie de afirmații publicate de Kremlin în cursul zilei de 11 octombrie a.c., Putin a declarat, la conferința din țara din Asia Centrală, că în această perioadă se formează „o nouă ordine mondială” și apar noi centre de creștere economică și de influență financiară și politică.
Rusia a susținut „cea mai largă discuție internațională posibilă” cu privire la lumea multipolară emergentă și a fost deschisă la discutarea acesteia în cadrul diferitelor forumuri, inclusiv Comunitatea Statelor Independente ( CSI), Uniunea Economică Eurasiatică, Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, a mai declarat Putin.
Președintele iranian Pezekshyan se așteaptă ca la reuniunea BRICS să fie încheiat un acord cu Rusia privind parteneriatul strategic al celor două țări. Deja, în iulie a.c., purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că partea rusă așteaptă cu nerăbdare întâlnirea din octombrie a.c. cu președintele Iranului.
Relațiile dintre Moscova și Teheran s-au consolidat semnificativ în ultimii ani, în special după ce cele două țări au semnat un acord de 1,7 miliarde de dolari pentru livrarea de drone iraniene către Rusia, în urma invaziei ruse asupra Ucrainei din februarie 2022.
Statele Unite privesc cu îngrijorare relaţia tot mai strânsă a Moscovei cu Teheranul. Statele Unite au acuzat Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina, ceea ce Teheranul a negat.
De asemenea, încă din primele luni ale războiului din Ucraina, Rusia a fost acuzată că folosește drone Shahed și Mohajer-6 de fabricație iraniană, dintre care multe au fost găsite după ce au fost doborâte deasupra orașelor și câmpurilor de luptă ucrainene.
Iranul a negat inițial că ar fi înarmat Rusia, apoi a admis că a furnizat Moscovei un „număr limitat de drone”, dar înainte de război.
În ciuda dovezilor copleșitoare care arată contrariul, Teheranul continuă să nege că dronele sale sunt folosite de Rusia împotriva Ucrainei. Acest lucru nu a împiedicat Statele Unite și Uniunea Europeană să impună sancțiuni Iranului pentru că a sprijinit invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina.
Evaluări: Semnarea parteneriatului strategic atotcuprinzător dintre F. Rusă și Iran este iminentă. Ea marchează apropieri constante de ordin strategic între cele două țări. Putem anticipa totodată, pentru perioada următoare, și creșterea interesului și prezenței active a Iranului în BRICS.