Extrema dreaptă, ţinută departe de guvernare în Austria

Alexandru Crenganiș

 

După cinci luni de la alegeri, cele mai importante trei partide de centru din parlamentul austriac au ajuns la un acord pentru a forma un guvern de coaliţie fără a coopta Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, câştigătorul scrutinului de acum câteva luni.

O primă tentativă a ÖVP şi SPÖ de a forma o coaliţie în urma scrutinului din septembrie a eşuat luna trecută. Ulterior, pe 12 februarie, după câteva săptămâni de negocieri, a fost anunţat şi eşecul discuţiilor între conservatori şi Partidul Libertăţii (FPÖ, extrema dreaptă), învingătorul în alegerile din septembrie anul trecut, cu aproape 29% din voturi.

Astfel, la 151 de zile după alegerile pentru Consiliul Naţional, liderii partidelor ÖVP, SPÖ şi Neos, Christian Stocker, Andreas Babler şi respectiv Beate Meinl-Reisinger, şi-au prezintat pactul de guvernare într-o conferinţă de presă. Acesta se intitulează: „Facem ceea ce trebuie acum. Pentru Austria”.

Guvernul va fi condus de OVP şi de noul lider al acestuia, Christian Stocker, un avocat în vârstă de 64 de ani. Social-democraţii vor prelua Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe, iar conservatorilor le vor mai reveni Internele, Apărarea şi Economia. NEOS ar urma să preia Externele şi Educaţia.

Viitorul ministru de finanţe, economistul Markus Marterbauer, va restructura bugetul ţării ‘într-un mod echilibrat şi just din punct de vedere social’, a declarat liderul SPO, Andreas Babler, care va deveni vice-cancelar.

Programul coaliţiei pune un accent puternic pe reducerea deficitului bugetar sub limita UE de 3% din PIB.

Măsurile destinate să reducă cu peste 6,3 miliarde de euro deficitul în acest an includ majorarea unei taxe asupra băncilor şi prelungirea taxelor pe profiturile excepţionale ale companiilor de electricitate şi energie.

Printre altele, partidele au convenit asupra unei taxe bancare mai mari, asupra unui al doilea an obligatoriu de grădiniţă, asupra unei standardizări a asistenţei sociale şi a protecţiei de bază a copiilor. De asemenea, democraţia va face obiectul unei materii şcolare separate.

ÖVP şi SPÖ vor primi fiecare şase ministere, iar Neos două. Partidele vor decide însă în zilele următoare repartizarea portofoliilor. Numărul secretarilor de stat va fi probabil neobişnuit de mare, şapte, scrie Die Presse.

La prezentarea programului, liderul ÖVP, Christian Stocker, a explicat că nu au fost făcute „compromisuri minime”, dimpotrivă. Însă „în momentele decisive ale istoriei noastre” s-a demonstrat întotdeauna că a ajunge la „consens şi pragmatism nu trebuie să însemne stagnare”, a declarat el.

Preşedintele SPÖ, Andreas Babler, a subliniat că sunt vremuri dificile, iar acest guvern oferă răspunsuri la problemele actuale. SPÖ s-a impus cu cererea sa de restructurare a bugetului, a precizat el.

Liderul Neos, Beate Meinl-Reisinger, a avertizat că „nu vor fi ani uşori”, referindu-se la economiile necesare, care ar trebui să aducă în cele din urmă la „reforme pentru Austria în domenii-cheie pentru viitor”.

Austria se află în mijlocul unei crize economice serioase, cu şomaj în creştere şi un deficit bugetar considerabil. În lipsa unui acord rapid asupra unui buget care să includă ţinte de reduceri de cheltuieli, Uniunea Europeană ar fi putut lansa împotriva Austriei procedura de deficit excesiv.

Acordul dintre partidele centriste a pus capăt celei mai lungi perioade de așteptare pentru un guvern în Austria de la al Doilea Război Monial. De asemenea, acordul a făcut ca țara să nu aibă din nou alegeri anticipate, alegeri care ar fi favorizat extrema dreaptă.

Putem vedea astfel că, după Germania, și Austria a reușit să tină extrem dreptă departe de guvernare. În actualul context geopolitic și global este extrem de important ca țarile din UE să fie căt mai unite și nu divizate de guverne ce au orientări extremiste.