Summit pentru apărarea Europei, la Londra

Alexandru Crenganiș

 

Mai mulți lideri europeni s-au reunit, duminică, la un summit al apărării găzduit de premierul Keir Starmer la Londra, o reuniune de urgență  după disputa publică dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, din Biroul Oval.

La summit au participat lideri politici din Franța, Germania, Polonia, Danemarca, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Canada, Finlanda, Suedia, Republica Cehă și România. De asemenea, au participat ministrul turc de externe, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, precum și secretarul general al NATO.

La summit a fost prezent și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, participarea acestuia având loc la două zile distanță după confruntarea verbală tensionată cu președintele american Donald Trump în Biroul Oval.

Starmer a anunțat în debutul zilei de duminică faptul că Londra și Parisul vor colabora cu Ucraina pentru a elabora un plan de încetare a focului, care va fi prezentat președintelui american Donald Trump.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat, duminică, după summitul de la Lancaster House, că mai multe ţări europene vor creşte cheltuielile pentru apărare, ceea ce este o veste foarte bună, relatează The Guardian.

Rutte a spus că a fost „o reuniune foarte bună”, în care ţările europene „au luat măsuri suplimentare”, atât în ceea ce priveşte propriile cheltuieli, cât şi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina.

Rutte a subliniat că nu există încă un acord de pace, dar „trebuie să ne pregătim pentru acel moment şi să ne asigurăm că ţările europene sunt dispuse să ajute cu garanţii de securitate”.

Europenii trebuie să lucreze la “transformarea Ucrainei într-un porc spinos de oțel indigest pentru potențialii invadatori”, a declarat duminică, la finalul summitului de la Londra consacrat securității europene, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a precizat că liderii prezenți au avut o “discuție bună și sinceră” despre ceea ce este necesar pentru a pune Ucraina într-o poziție de forță, Kievul având nevoie de “garanții de securitate cuprinzătoare”, care să sprijine pozițiile sale economice și militare.

În opinia sa, “trebuie să reînarmăm de urgență Europa”, iar Comisia va propune un plan în acest sens în cadrul Consiliului European din 6 martie, deoarece, a precizat von der Leyen, “trebuie să ne intensificăm masiv” investițiile.

Keir Starmer a spus că Europa se află „la o răscruce în istorie” și trebuie să acționeze pentru a sprijini Ucraina ca să asigure o pace durabilă. Premierul britanic a confirmat că Regatul Unit și Franța vor conduce o „coaliție a bunăvoinței” pentru a ajuta la oprirea luptelor.

Premierul a spus că Marea Britanie este dispusă, împreună cu alte națiuni europene, să pună „ghete la sol și avioane în aer” pentru a ajuta la furnizarea unui efect de descurajare efficient împotriva Rusiei.

„Este timpul să facem un pas, să conducem și să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace dreaptă și durabilă”, a spus el în declarația de după summit.

Cu toate acestea, Starmer a atras atenția că orice plan de încetare a focului de durată ar trebui să implice garanții de securitate din partea SUA, înalți oficiali britanici spunând că ar fi necesar sprijinul aerian, logistic și de informații.

„Pentru a reuși, acest efort trebuie să aibă un sprijin puternic din SUA. Lucrăm cu SUA în acest punct după întâlnirea mea cu președintele Trump săptămâna trecută. Permiteți-mi să fiu clar, suntem de acord cu președintele cu privire la necesitatea urgentă a unei păci durabile. Acum trebuie să livrăm împreună”, a spus Starmer.

La summitul de la Londra, liderii au convenit să mențină în continuare ajutorul militar către Ucraina, inclusiv după orice acord de încetare a focului, astfel încât aceasta să fie într-o poziție puternică pentru a descuraja orice alte atacuri din partea Rusiei.

Alte națiuni intenționează, de asemenea, să-și majoreze propriile bugete pentru apărare, după ce prim-ministrul a anunțat săptămâna trecută că Marea Britanie va crește cheltuielile militare la 2,5% din PIB până în 2027 – cu ambiția de a atinge 3% curând după.

Starmer a spus că liderii adunaţi au convenit să crească presiunea economică asupra Rusiei. El a anunțat un acord care va permite Ucrainei să folosească 1,6 miliarde de lire sterline din finanțare pentru export pentru a cumpăra peste 5.000 de rachete de apărare aeriană.