UCRAINA: schimbarea sistemului corupt vs mobilizare “patriotică” anti-rusească

UCRAINA: schimbarea sistemului corupt vs mobilizare “patriotică” anti-rusească

Autor: Dr. Dorin Popescu

 

 • Comisia Electorală Centrală a Ucrainei a prezentat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale de la 31 martie a.c după procesarea a 100% din procesele verbale. Potrivit acestora, Volodimir Zelenski a fost votat de 30,24% dintre alegători (5.713.825 de persoane), Petro Poroșenko – de 15,95% (3.014.523 de persoane). Alte scoruri electorale relevante: Iulia Timoșenko (liderul partidului Batkivschina/Patria) – 13,40%, Iurii Boiko (liderul „Platformei de opoziție – pentru viață”) – 11,67%, Anatolii Grițenko (liderul partidului „Poziția civilă”) – 6,91%, Iurii Smeșko (fost șef al SBU) – 6,04% Oleg Leaşko (liderul Partidului Radical) – 5.48%.
 • În turul al doilea (21 aprilie a.c.) se vor înfrunta candidații Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko, respectiv candidatul anti-sistem, care promite schimbarea sistemului corupt vs candidatul puterii, care mizează pe mobilizarea “patriotică” anti-rusească.
 • Iulia Timoșenko a declarat că alegerile au fost fraudate de către Petro Poroșenko, însă aceasta nu va contesta rezultatele alegerilor în instanță și nu va solicita alegătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta împotriva fraudării votului: „Aceste alegeri au fost trucate de către Petro Poroşenko. Preşedintele actual a privatizat sistemul judiciar. Respect alegerea poporului, însă lupta nu s-a terminat”. Timoșenko și-a îndemnat simpatizanţii să se mobilizeze pentru alegerile legislative din octombrie 2019.
 • Volodimir Zelenski a fost liderul cursei electorale în regiunile Vinnița, Volyn, Dnepropetrovsk, Jitomir, Transcarpatia, Zaporojie, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odessa, Sumî, Poltava, Rivne, Herson, Hmelnițski, Cerkasov, Cernigov și Cernăuți, precum și în capitala Kiev. Poroșenko a câștigat cele mai multe voturi doar în regiunile Lvov și Ternopil.
 • Cele mai mici scoruri electorale realizate de Poroșenko au fost înregistrate în regiunile Odessa și Harkov (între 9% și 12%). Electoratul pro-rus din estul și sudul țării, care poate conta decisiv în turul al doilea, îl sprijină prooritar pe Zelenski.
 • Candidatul Petro Poroșenko l-a invitat pe candidatul Volodimir Zelenski să participe împreună la dezbateri televizate, iar Zelenski i-a contra-propus lui Poroșenko (acceptând solicitarea acestuia) locul desfășurării lor – Stadionul Olimpic din Kiev, care are o capacitate de cca 70.000 locuri.
 • Zelenski a avansat totodată o serie de condiții pentru realizarea întâlnirii, care au fost acceptate de către Poroșenko: desfășurarea alegerilor “pe stadion, în fața poporului Ucrainei”, pentru ca toate canalele de teleziviune să aibă posibilitatea de a difuza dezbaterea în direct; toți jurnaliștii trebuie să aibă dreptul de a participa; candidații trebuie să desfășoare în prealabil o expertiză medicală pentru a dovedi poporului că printre aceștia nu sunt alcoolici sau narcomani etc. În fine, Zelenski a solicitat echipei de campanie a lui Poroșenko scuze pentru afirmația contracandidatului său potrivit căreia Zelenski este o marionetă a lui Kolomoiski.
 • Oficialii din echipa candidatului Poroșenko îl acuză pe Zelenski că nu respectă legislația ucraineană și Ucraina formulând propuneri privind realizarea dezbaterii care seamănă mai degrabă cu cele specifice unei emisiuni de divertisment. Echipa lui Zelenski a motivat alegerea stadionului ca loc al dezbaterii datorită numărului mare de persoane care pot participa la dezbateri și a formatului deschis reprezentat de stadion.
 • Volodimir Zelenski: „Mă adresez lui Petro Poroșenko. Chemându-mă la dezbateri, ați visat că eu o să fug, o să mă ascund… nu. Eu nu sunt ca Dvs în anul 2014. Eu accept provocarea, iată condițiile mele: vă aștept aici, pe Stadionul Olimpic. Dezbaterile se vor petrece în fața poporului Ucrainei, toate canalele de televiziune vor avea dreptul să difuzeze dezbaterile în emisie directă, toți jurnaliștii vor avea dreptul să asiste. Candidații trebuie să treacă, obligatoriu, expertiza medicală și să demonstreze poporului că printre ei nu sunt nici alcoolici, nici narcomani. Vă dau 24 de ore”.
 • Petro Poroșenko: „Vectorul nostru geopolitic este orientat în direcții diametral opuse. Ucraina mea este un stat puternic, un stat european care nu va îngenunchea în fața nimănui. Dezbaterile nu sunt un show. Să fii președinte și conducător suprem ăsta nu e un joc. Dezbaterile sunt o discuție serioasă despre strategiile de dezvoltare ale Ucrainei, despre valori, despre priorități. Normele dezbaterii sunt prescrise în legea privind alegerea președintelui, citiți vă rog. Acestea pot avea loc pe baza emisiunilor de televiziune publică pe toate canalele TV la care să aibă acces zecile de milioane de oameni. Acestea sunt deja reguli stabilite. Dar fie, stadion, deci stadion. Te aștept, Vladimir Alexandrovici”.
 • Cei doi candidați se vor înfrunta astfel în cadrul unor dezbateri televizate organizate de către Compania Publică Națională de radio și televizune a Ucrainei, iar dezbaterile vor avea loc pe Stadionul Olimpic din Kiev. Compania a precizat că dispune de toate mijloacele tehnice pentru a realiza o  transmisie în direct de la Stadionul Olimpic.
 • Echipele celor doi candidați negociază în prezent toate detaliile dezbaterii (formatul, temele discuției etc.). Negocierile sunt mediate de către Compania publică radio-tv ucraineană, întrucât formatul dezbaterilor este stabilit de către moderatorul dezbaterii, nu de către candidați.
 • Oficialii Ministerului de Interne al Ucrainei au declarat că Ministerul va asigura securitatea participanților la dezbaterea de pe stadion.
 • Potrivit art. 26 al Legii electorale a Ucrainei, dezbaterile pot avea loc la televiziunea publică, cu moderarea Companiei Naționale publice de radio și televiziune a Ucrainei, în ultima zi de vineri de dinanintea turului al doilea al alegerilor, în intervalul 19.00-22.00, în direct.
 • Administrația Stadionului Olimpic a anunțat că nu a primit nici o solicitare oficială pentru organizarea unui asemenea eveniment, menționând că „este o întreprindere apolitică de stat, care nu participă la nicio campanie electorală a vreunui candidat”.
 • Nu este clar până în momentul de față cine va suporta costurile dezbaterii. Oficialii Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei au precizat că întâlnirea de la Stadionul Olimpic nu se încadrează în normele prevăzute de legislația națională pentru a putea fi suportată din fondurile publice de stat (principalul argument îl reprezintă faptul că nu au fost declarate încă oficial rezultatele primului tur al alegerilor); în aceste condiții, costurile întâlnirii ar putea fi suportate în comun de către ambii candidați, iar discuția va fi încadrată la categoria “campanie electorală”.
 • O serie de oficiali apropiați lui Petro Poroșenko (primul vice-președinte al Radei Supreme, deputați ai blocului politic condus de Poroșenko) au difuzat pe rețelele de socializare un “fake news” potrivit căreia promo-ul electoral al lui Zelenski privind dezbaterile cu Poroșenko ar fi fost finanțat de către  o companie rusească, Kedoo_Entertainment_Russia, care ar deține drepturile de autor pentru realizarea materialului respectiv. Echipa de campanie a lui Zelenski a numit acest gest o “tendință de discreditare” a candidatului Zelenski.