Românii din Ucraina în „menghina geopolitică”

Românii din Ucraina în „menghina geopolitică”

Autor: Marin GHERMAN, doctor în științe politice

 

Notă: Articolul a fost publicat ca editorial al revistei “BucPress” (revistă de gândire românească), Cernăuți, nr. 1/2019

 

Cu răni istorice nevindecate și probleme nerezolvate în trecut, comunitatea românească din Ucraina este prinsă din nou într-o „menghină geopolitică”, strânsă fără de milă de actorii globali și regionali. Geopolitica este o știință fixă, una care ia în calcul harta politică și evoluțiile „tectonice” social-economice ample. Considerentele și acțiunile geopolitice sunt reci față de suferințele și problemele umane mai ales acum, când lacrimile contează mai puțin…

Cugetările geopolitice devin din ce în ce mai necesare pentru a analiza situația reală a comunității românești din Ucraina, pentru a elabora politici sau a reacționa în mod coerent față de noile provocări. Situația nu este deloc simplă și unele soluții vechi par a fi depășite.   

O mare primejdie istorică este neglijarea problemelor popoarelor mici de către popoarele mai mari (cum a fost de multe ori în trecut) sau sacrificarea intereselor unei minorități autohtone în numele luptelor dintre civilizații, state, blocuri militare sau  grupuri cu interese macroeconomice. Să enumerăm cele mai semnificative provocări geopolitice care se referă în mod direct la comunitatea românească din Ucraina:

1.       Războiul hibrid ruso-ucrainean, cu faze fierbinți în Donbas, a însemnat înrolarea unor etnici români în rândurile armatei ucrainene. Unii români au luptat și luptă în estul țării pentru pacea din Ucraina. Mulți au murit sau au fost schilodiți pe viață. 

2.       Reacționând cu metode hibride la noua realitate geopolitică, Kievul tot încearcă să se răzbune pe elementul minoritar rus din Ucraina, afectând colateral (uneori și direct) interesele minorității românești (etnice sau lingvistice) prin limitarea dreptului la educație, impunerea de reglementări suplimentare pentru presă sau aplicarea de atacuri discursive.

3.       Încercarea etnicilor români de a se apăra cu metode vechi, de până la confruntarea ruso-ucraineană, când noile provocări geopolitice erau invizibile, este văzută de Kiev ca un act de trădare și secesionism, ceea ce a determinat o distanțare dintre centru și periferii, dintre conducere și etnii – situație nemaiîntâlnită până acum.    

4.       Marii actori, în special Washingtonul și Bruxellesul, au o atitudine de susținere cu orice preț a eforturilor securitare ucrainene „pe flancul estic NATO” (citat din discursul președintelui ucrainean), lăsând în umbră mai multe subiecte sensibile ca dreptul minorităților naționale sau o înflorire atipică a curentelor naționaliste ucrainene. 

5.       România a ales modelul de reacționare strategico-diplomatică, și nu cel de confruntare regională punitivă pe marginea dosarului drepturilor românilor din Ucraina, speriindu-se de o eventuală îmbrățișare de către Kiev a vectorului rusesc. Având frică de o posibilă învecinare cu Rusia, Bucureștiul pare a fi foarte indulgent față de Kiev din considerente geopolitice. Acest lucru nu este înțeles de românii din Ucraina, consolidându-se sentimentul de abandon din partea Patriei istorice pe fondalul școlilor românești care se închid sau a satelor lipsite de vreun sprijin real.

6.       Războindu-se geopolitic, dar și electoral, Kievul obține Tomosul de autocefalie a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Românii, în mare parte, nu doresc să accepte acest model confesional, neavând încredere în promisiunile etnicilor ucraineni, chiar și în cele venite din mediul ecleziastic. Situația pare a fi tot mai incertă. Problemele legate de încredere, comunicare și capital social interetnic au ieșit la suprafață ca dintr-o Cutie a Pandorei, deschisă de politicile de unificare și omogenizare culturală din Ucraina.

Evoluțiile geopolitice generale, descrise mai sus, care pot fi completate și dezvoltate în alte vaste analize politice, demonstrează cât de dificilă și contradictorie, hibridă chiar, este realitatea românească din Ucraina.