Idei, proiecte și misive la Soci. Putin și Trump se pregătesc pentru o nouă întâlnire bilaterală

Idei, proiecte și misive la Soci. Putin și Trump se pregătesc pentru o nouă întâlnire bilaterală

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo s-a deplasat ieri, 14 mai a.c., la Soci, în Federația Rusă, cu scopul de a testa posibilitatea restartării relațiilor ruso-americane (aceasta a fost prima vizită în Rusia a lui Pompeo în calitate de secretar de stat). Oficialul american a desfășurat întâlniri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. La sosirea sa în SUA, președintele american Donald Trump a planificat o discuție cu secretarul de stat la Casa Albă, pentru a analiza rezultatele deplasării acestuia în Rusia.

Întâlnirea lui Mike Pompeo cu președintele rus a avut loc la reședința de la Soci a lui Vladimir Putin, după discuțiile oficialului american cu ministrul Lavrov. La finalul acesteia, Putin a reiterat disponibilitatea Moscovei de restabilire integrală a relației bilaterale, disponibilitate corelată cu intenția similară a SUA. Potrivit acestuia, pentru restabilirea relațiilor sunt deja create pre-condițiile necesare, în pofida activității Comisiei Muller. Putin a respins din nou acuzele privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, subliniind că suspiciunile privind un eventual amestec al Moscovei au generat înrăutățirea relațiilor bilaterale cu actuala administrație americană. Președintele rus a declarat că SUA și Rusia au interese comune în domeniile: menținerea stabilității strategice, neproliferarea armelor de distrugere în masă, soluționarea crizelor regionale, lupta împotriva criminalității organizate, combaterea problemelor ecologice și a sărăciei, cooperarea în domeniul economic.

Contactele ruso-americane de la Soci au avut loc urmare a convorbirii telefonice dintre președinții Trump și Putin de la 3 mai a.c.; cei doi șefi de stat i-au însărcinat atunci pe Pompeo și Lavrov cu intensificarea dialogului bilateral.

Pompeo și Lavrov au abodat teme diferite, precum situația din Coreea de Nord, Afganistanul, situația din Ucraina, criza din Venezuela, Siria și regiunea Orientului Apropiat și a nordului Africii, Planul comun de activități privind rezolvarea programului nuclear iranian etc.

Lavrov a apreciat că dialogul a fost unul util, substanțial și deschis, care se derulează într-o perioadă nu tocmai fericită pentru relația bilaterală. A evidențiat potențialul nerealizat al relației, în diferite domenii, pentru care una din cauze ar fi preluarea de către administrația americană a unei politici de sancțiuni împotriva Rusiei. Lavrov: Rusia este interesată în normalizarea dialogului cu SUA și apreciază că normalizarea dialogului este posibilă și reală. S-a convenit asupra importanței unor canale de comunicare care în ultima perioadă au fost înghețate”. Ministrul rus a propus crearea unui comitet bilateral non-guvernamental de experți care să includă analiști, politologi, foști militari, foști diplomați, specialiști în relația bilaterală etc.; acest Comitet ar urma să formuleze propuneri de cooperare menite să reducă neîncrederea bilaterală acumulată în relația Rusia-SUA. Lavrov a propus, de asemenea, înființarea unui Consiliu bilateral de afaceri. Oficialul rus a înaintat secretarului de stat american o listă cu propuneri care pot impulsiona dezvoltarea relațiilor bilaterale, cu rugămintea ca aceste propuneri să fie analizate la Washington.

Serghei Lavrov despre temele externe discutate cu Pompeo:

Venezuela: Rusia dorește ca poporul Venezuelei să își poată hotărî singur viitorul. Este important ca toate forțele politice, patriotice și responsabile din această țară să înceapă un dialog între acestea, dialog la care pot participa la țările regiunii, în cadrul unui format gen “Mecanismul Montevideo”. Guvernul Rusiei este gata pentru un dialog de acest gen. Rusia se pronunță pentru o soluție fără ultimatumuri și condiții prealabile și împotriva unor soluții care pot să impună democrația cu forța. Amenințările la adresa guvernului Maduro din partea Administrației SUA și a lui Guaido amintesc de intervenții militare precum Irak, Libia etc. și nu au nimic de-a face cu democrația.

Siria: este necesară îndeplinirea integrală a Rezoluției 2254 a CS al ONU, a cărei cheie o reprezintă respectarea suveranității și integrității teritoriale a Siriei. S-a convenit continuarea contactelor ruso-americane pe această temă. S-a analizat  inclusiv tema constituirii Comitetului Constituțional, care și-ar putea începe în curând activitatea la Geneva, sub egida ONU.

Orientul Apropiat: se va continua dialogul pentru identificarea unor soluții cu sprijinul Rusiei și SUA.

Ucraina: Trebuie respectată rezoluția CS al ONU care a aprobat Acordurile de la Minsk. Noua conducere a Ucrainei trebuie să își stabilească poziția privind soluționarea politică a crizei interne din Ucraina.

Peninsula Coreea: Ne pronunțăm pentru dezvoltarea dialogului dintre Washington și Phenian și suntem gata să sprijinim acest dialog. Ne străduim să creăm în regiunea Asiei de Nord-Est un mecanism simplu și transparent de pace și stabilitate. Coreea de Nord așteaptă garanții de securitate ca răspuns la pașii de denuclearizare ai acesteia, iar aceasta trebuie să se extindă în întreaga peninsulă.

Afganistan: Este foarte important formatul Rusia-SUA-China.

Iran: Eforturile se îndreaptă spre prevenirea unui scenariu militar. Partea americană are instrumente pentru căutarea unei soluții politice. Ieșirea SUA din Tratatul cu Iranul este o greșeală. Sperăm că, împreună cu partenerul chinez și colegii europeni și în contact cu Washingtonul, vom găsi o soluție de ieșire din această criză.

Stabilitatea strategică: Părțile și-au exprimat interesul pentru reluarea dialogului privind controlul asupra armamentelor.

Serghei Lavrov i-a predat lui Pompeo un Non-paper (Memorandum neoficial) în care s-ar proba amestecul SUA în treburile interne ale Rusiei, inclusiv adoptarea de către Congresul SUA a „Legii privind spriijnirea libertății Ucrainei”, lege care “stipulează că Secretarul de Stat al SUA va trebui să se ocupe cu dezvoltarea democrației în Rusia prin dialog direct cu organizațiile non-guvernamentale rusești, pentru acest obiectiv fiind planificate sume de cca 20 milioane dolari anual”.

Mike Pompeo a apreciat dialogul cu Lavrov ca fiind unul constructiv, subliniind că au fost discutate atât teme pentru care nu există poziții comune ale Washingtonului și Moscovei, cât și teme de interes comun. Oficialul american a precizat că a venit la Moscova la ordinul președintelui Trump pentru a discuta idei și proiecte”; potrivit acestuia, SUA și Rusia „vor coopera pe tema Coreei de Nord, a Afganistanului” și se poate vorbi despre un dialog strategic” între cele două țări.

Mike Pompeo: “Am discutat cu Lavrov simplificarea vieților oamenilor în Siria... Vom elimina sancțiunile împotriva Coreei de Nord numai după ce Coreea de Nord își va îndeplini obligațiile... A sosit vremea ca Maduro să plece de la putere, așa cum dorește poporul din Venezuela... SUA nu recunosc anexarea Crimeei... Dorim ca Rusia să nu forțele mâna noii conduceri a Ucrainei și să elibereze marinarii ucraineni arestați. Dorim ca Iranul să se întoarcă în rândul popoarelor responsabile”...

Secretarul de stat american a subliniat că între părți rămân dezacorduri pe teme importante, printre care și Venezuela și Ucraina. Potrivit acestuia, viziunile părților privind situația din Venezuela rămân “foarte diferite”, mai ales că “Maduro nu are de oferit decât sărăcie poporului venezuelean”. Pompeo: “Politica de sancțiuni americane împotriva Rusiei din cauza agresiunii în Ucraina va rămâne aceeași. Sunt aspecte în care avem poziții foarte diferite. Avem diferite perspective în ceea ce privește Ucraina, cum anume trebuie rezolvată problema Ucrainei”.

Oficialul american a precizat că a fost discutată și situația cetățenilor americani care se află închiși în închisorile rusești.

Oficialul rus a precizat că cei doi președinți analizează posibilitatea unei noi întâlniri a acestora, care ar putea avea loc la Osaka, în marja Summitului G20. Tema a fost analizată în cadrul întâlnirii cu Mike Pompeo. Serghei Lavrov: Dacă vom primi o propunere oficială în acest sens, vom reacționa pozitiv la aceasta”. Ulterior, președintele american Donald Trump a confirmat intenția sa de a realiza o întâlnire bilaterală cu președintele rus în marja Summitului G20 din Osaka, Japonia. Întâlnirea de la Osaka ar fi astfel prima întâlnire oficială a celor doi președinți după Summitul de la Helsinki din iulie 2018.

Presa rusă subliniază că, în așteptarea dialogului cu Pompeo, președintele rus și-a organizat un program epic”, de vizitare a uzinei de aviație din Ahtubinsk, regiunea Astrahan, în cadrul căreia i-au fost prezentate rezultatele unor programe actuale de producție de tehnică militară. Mai mult, avionul prezidențial al lui Putin a fost în permanență însoțit de șase bombardiere rusești tip Su-57. După acest “program militar” prelungit, președintele rus s-a îndreptat spre Soci, întârziind în mod planificat la întâlnirea cu Pompeo și dereglând programul planificat inițial.

Primele concluzii ale analiștilor sunt că vizita lui Pompeo la Soci și întâlnirile acestuia cu oficialii ruși au fost de tatonare, părțile adoptând, în cadrul întâlnirii, poziții ușor maleabile, pentru reducerea confruntării directe (un plus de maleabilitate ar fi manifestat, potrivit presei ruse, diplomatul american).

Este foarte probabilă o întâlnire la vârf Putin-Trump, în luna iunie 2019, la Osaka – din această perspectivă, vizita lui Pompeo la Soci a fost una exploratorie, care a facilitat un schimb de idei politice între Moscova și Washington înaintea Summitului ruso-american.