Bilanțul activității Centrului Media BucPress din Cernăuți pe anul 2020

Bilanțul activității Centrului Media BucPress din Cernăuți pe anul 2020

Autor: dr. Marin GHERMAN, președinte și coordonator de proiecte al Centrului Media BucPress

 

 

În pofida dificultăților de ordin social-politic, economic, a pandemiei COVID-19 și unor provocări noi, în 2020 Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți și o filială în regiunea Transcarpatia, a realizat atât proiecte de presă, cât și activități științifice, culturale, de instruire, de expertiză și cercetare. Făcând parte din Consiliul Național al Românilor din Ucraina, BucPress a continuat în 2020 eforturile de consolidare a spațiului informațional românofon din Ucraina.

La 27 iulie 2014 Agenția de știri BucPress, cel mai cunoscut organ de presă al ONG Centrul Media BucPress, publică prima știre pe website-ul www.bucpesss.eu, iar începând cu 1 decembrie 2015 zilnic, 24 de ore din 24, sunt difuzate emisiuni în limba română la Radio Cernăuți. Au apărut, rând pe rând, televiziunea online BucPress TV și revista de gândire românească „BucPress” din Cernăuți. Pas cu pas, proiectele de presă au început să fie completate cu activități științifice și culturale, o parte dintre acestea – realizate în anul 2020 – le vom prezenta în continuare.

Agenţia de știri BucPress din Cernăuţi

Agenţia BucPress din Cernăuţi, o agenţie de presă a românilor din Ucraina, care face parte din trustul BucPress, fiind destinată românilor din Ucraina şi de peste hotare, a funcționat fără întreruperi în 2020, iar echipa implicată în acest proiect de media a crescut. În anul 2020 echipa BucPress a transmis știri zilnice cititorilor, iar filiala din Transcarpatia, fondată în 2018, a informat despre situația românilor din Maramureșul din dreapta Tisei. Pe lângă știri au fost publicate tot mai multe analize, investigații jurnalistice, eseuri și editoriale.

Radio Cernăuți

Radio Cernăuţi – unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 doar în limba română,  și-a sărbătorit 5 ani de activitate în 2020. Prin parteneriatele și colaborările inedite acest post de radio a bucurat comunitatea românească cu emisiuni zilnice, știri, muzică, interviuri și reportaje. Radio Cernăuți și-a perfecționat în 2020 aplicațiile pentru dispozitive mobile (Android și iOS), care pot fi descărcate gratuit. În 2020 a avut loc, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, o modernizare a acestui post de radio. Zilnic, în afară de edițiile informative și cultural-muzicale ale Radio Cernăuți, transmitem emisiuni ale partenerilor noștri (RRI, RFI România, RUI, Radio Tisa) în cadrul unui sistem informațional integru.

BucPress TV

BucPress TV – televiziune online, platformă video de actualitate și cultură românească din Ucraina. Sute de reportaje și interviuri, colaborări internaționale privind evenimentele românești din Cernăuți au fost realizate în 2020, fiind retransmise de posturile de televiziune din România, Republica Moldova și alte state. În cadrul unui protocol de colaborare cu TVR Internațional și TVR Moldova vocea românilor din regiunea Cernăuți a fost auzită de telespectatori din întreaga lume.

PARTENERIATE ALE CENTRULUI MEDIA BUCPRESS ÎN 2020

Societatea Română de Radiodifuziune. Centrul Media BucPress a încheiat în 2020 un nou acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Acordul prevede prelungirea înțelegerilor anterioare de retransmitere de Radio Cernăuți a unor emisiuni în limbile română şi ucraineană produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliștii de la București, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun,  preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenția BucPress și Radio Cernăuți. Acordul de parteneriat este o prelungire a protocolului de colaborare semnat în 2018 și 2019, primul de acest gen încheiat între SRR și o asociație de presă de limba română din Ucraina. Pe parcursul anului 2020 jurnaliștii de la Radio Cernăuți au realizat emisiuni în comun cu colegii lor de la Radio România Internaţional, dar și de la Radio România Actualități consacrate situației românilor din Ucraina.

Radio France Internationale România. În 2020 au continuat schimburile de emisiuni și informații între organele de presă ale Centrului Media BucPress și RFI România în cadrul contractului de colaborare încheiat în 2017. Jurnaliștii BucPress au reflectat diferite evenimente din Ucraina și regiunea Cernăuți pentru RFI România, în special în cadrul emisiunii „40 de minute”. Părţile vor colabora și în viitor pentru difuzarea gratuită a programului RFI Romania, prin internet la Radio Cernăuți (online) și preluarea de știri pe pagina Agenției de știri BucPress. Experții BucPress în mod sistematic sunt invitați la RFI România pentru a informa ascultătorii despre realitatea social-politică și culturală din Ucraina. Este un contract de colaborare inedit pentru presa de limba română din Ucraina.

„AGERPRES”. În 2020 a continuat cooperarea Centrului Media BucPress cu Agenția națională de presă AGERPRES, care acordă din  octombrie 2017 un flux de știri cu titlu gratuit Agenției de știri BucPress din Cernăuți. Fluxul a fost solicitat de jurnaliștii români din Cernăuți cu scopul de a consolida pozițiile agenției de știri BucPress în spațiul informațional  național și internațional. Datorită fluxului, care este accesat gratuit de jurnaliștii BucPress, a avut loc diversificarea conținutului știrilor și editorialelor de pe www.bucpress.eu, și în viitor vor fi preluate noutăți de ultima oră pentru a informa corect, obiectiv și la timp românii din Ucraina despre evenimentele din statul lor, Ucraina, din Patria-Mamă – România, dar și despre românii de pretutindeni, pentru a asigura prezența românofonă informațională în spațiul online din Ucraina.

 

Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța. În 2020 la invitația Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța experți ai Centrului Media BucPress au participat la evenimente de geopolitică în format online / offline din România, de asemenea experți ai Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța au participat la acțiuni organizate în regim online de BucPress. Este o continuare logică și firească a acțiunilor din cadrul protocolului de colaborare cu Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța, semnat în 2018.

TVR Internațional / TVR Moldova. Societatea Română de Televiziune prin Departamentul TVR Internaţional a încheiat în 2020 un acord de parteneriat cu Centrul Media BucPress. Acordul prevede consolidarea și dezvoltarea colaborării între BucPress TV din cadrul Centrului Media BucPress din Cernăuți și TVR Internațional / TVR Moldova. Este un acord de parteneriat încheiat în premieră de Societatea Română de Televiziune cu un trust de presă românească din Ucraina. Acordul are drept obiect retransmiterea de BucPress TV din cadrul Centrului Media BucPress a unor emisiuni produse de TVR Internaţional / TVR Moldova, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de ştiri şi articole, realizate de TVR Internaţional / TVR Moldova; colaborare pentru realizarea unor producţii tv în comun; preluarea de către TVR Internaţional / TVR Moldova a unor ştiri, reportaje, emisiuni produse de Centrul Media BucPress. Pe parcursul ultimilor ani echipa BucPress TV și TVR Internațional au avut o colaborare fructuoasă. În martie 2018 TVR Internațional, în cadrul emisiunii „La un pas de România”, a difuzat filmul „Limba noastră cea română…”, realizat de BucPress TV. În anii 2018-2019 jurnaliștii BucPress TV au sprijinit și consultat echipa TVR Internațional în timpul realizării unei serii de documentare despre problemele cu care se confruntă românii din regiunea Cernăuți. În 2019 BucPress TV a  fost partener al TVR Internațional în realizarea documentarului  „La un pas de… Libertate! - decembrie ’89 pentru românii din Cernăuți, Maramureşul istoric şi Vidin”.  Pe parcursul anulilor 2019-2020 BucPress TV a colaborat cu redacția „Matinalii” de la TVR Moldova, iar de la 1 martie 2020 jurnaliștii români din capitala Bucovinei istorice realizează reportaje pentru ediția de știri de la TVR Moldova, cu posibilitatea difuzării celor mai importante noutăți din Cernăuți pe celelalte posturi tv ale Societății Românești de Televiziune. În decembrie 2020 TVR Internațional, în colaborare cu BucPress TV, a finalizat seria de documentare „Amintiri din infern – Transnistria” – mărturii ale supraviețuitorilor deportărilor, originari din Bucovina,

CURSURI PENTRU ELEVI ȘI STUDENȚI

Stagiu de practică la Centrul Media BucPress

În lunile iunie-iulie 2020 studenți de la Catedra de Informație Internațională din cadrul Facultății de Istorie, Politologie și Relații Internaționale, Universitatea Națională din Cernăuți, au scris articole, reportaje și editoriale în cadrul unui stagiu de practică în jurnalism pentru Agenția BucPress și Radio Cernăuți. Centrul Media BucPress va oferi și în 2021 studenților interesați:  experiență alături de un jurnalist profesionist, o perspectivă nouă asupra pieței new-media, dezvoltarea unui portofoliu de articole care va reprezenta un atu la angajare, dezvoltarea unor relații profesionale cu reprezentanții mediului ONG-istic și universitar, dar și cu angajatori din diferite domenii de specializare, lucrul intr-o echipa tânără și entuziastă.

Școala jurnalistului român din Cernăuți

Centrul Media BucPress, cu sprijinul ICR prin Compartimentul Comunități Istorice, a încheiat în 2020 cea de a doua ediție a Școlii jurnalistului român, dedicată dicției, managementului editorial și combaterii știrilor false. Cursurile sprijinite de ICR în cadrul proiectului „Ateliere de perfecționare pentru jurnaliști la Cernăuți” s-au desfășurat în regim online timp de 2 săptămâni, participând peste 30 de jurnaliști, blogeri, studenți și elevi. Trainerii Carmen Ivanov și Mihai Crăciun au coordonat atelierele de dicție, învățând cursanții cum se prezintă știrile de televiziune și radio, cum se pronunță corect și cu intonație, cum putem să ne stăpânim emoțiile în momentele dificile. În a doua săptămână a cursurilor, la solicitarea jurnaliștilor români din Ucraina, expertul media Marian Voicu a prezentat o serie de prelegeri pe tema politicilor editoriale și tehnicilor de identificare / combatere a știrilor false, fiind autorul unei lucrări de referință în spațiul românesc „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism”. Centrului Media BucPress aduce mulțumiri ICR, echipei Dicție.ro (Carmen Ivanov și Mihai Crăciun), jurnaliștilor Marian Voicu (TVR) și Andreea Orosz (RFI România) pentru sprijinul oferit în cadrul desfășurării atelierelor de perfecționare pentru jurnaliștii români la Cernăuți.

Școala jurnalismului creștin

Școala jurnalismului creștin a fost organizată pentru studenții români de la Colegiul Biblic „Vocea Evangheliei” din Cernăuți. Au fost organizate cursuri de jurnalism și științe ale comunicării. Tinerii au aflat lucruri interesante despre jurnalistică, comunicare, presa de limba română din Ucraina.

PROIECTE TRANSFRONTALIERE

Tezaurul Etnic Special al Bucovinei. În anii 2020-2021 Centrul Media BucPress din Cernăuți implementează în regiunea Cernăuți, alături de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, proiectul  „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei”, ENI - CBC 2 SOFT/2.1/46, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI). Obiectivul general al proiectului este: „Dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți”. Lider al proiectului este Fundația „Ana” din Suceava. În cadrul proiectului au loc 2 activități de cercetare, documentare și conservare a patrimoniului cultural imaterial al 7 etnii din județul Suceava și al 5 etnii din regiunea Cernăuți; vor fi propuse și dezvoltate 5 produse și servicii turistice culturale tradiționale multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial potențial turistic, va fi difuzat filmul documentar "Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier", 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea  Cernăuți; organizarea în Suceava și Cernăuți a 2 mese rotunde  cu tema ”Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți prin produse și servicii turistice comune”, organizarea unui târg interetnic și a unui festival interetnic în Cernăuți și Suceava, desfășurarea unei ample campanii de promovare în presă și rețelele de socializare. Lansarea proiectului a avut loc la Cernăuți la 27 iulie 2020.

BucPress – partener în realizarea unor proiecte culturale și de presă

În 2020 Centrul Media BucPress a încheiat acorduri de parteneriat pentru sprijinirea unor proiecte culturale și de presă importante. BucPress a sprijinit organizatoric, financiar, prin consultanță sau prin resurse umane următoarele proiecte ale asociațiilor partenere:

- Revista „Prichindeii”, editată de Liga Tineretului Român „Junimea” din Cernăuți, singura publicație dedicată elevilor și preșcolarilor români din Ucraina;

- Revista „Glasul Bucovinei”, revistă de istorie și cultură, editată la Cernăuți și tipărită la București.

- Concursul de eseuri „România din biblioteca mea”, organizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană din România (AICC) și platforma digitală Haisalut.ro. Au fost premiați elevi români din Ucraina cu tablete și cărți pentru eseurile trimise la concurs. În ianuarie 2021 se va încheia ediția II a acestui concurs.

-  Biblioteca de carte românească „Glasul Bucovinei” a Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuți. În 2020 a avut digitizarea tuturor celor peste 100 de numere ale revistei „Glasul Bucovinei” (din 1994), care vor fi publicate pe pagina BucPress, pe pagina Glasul Bucovinei și care pot fi deja accesate pe portalul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (Rădăuți). Mulțumim pentru sprijin Asociației Rădăuțiul civic. Revistele pot fi citite AICI - https://www.sclrb.ro/category/glasul-bucovinei/

Echipa BucPress a fost partener media la o serie de evenimente culturale și științifice, organizate de comunitatea românească din Ucraina. Au fost reflectate problemele reale ale românilor din comunitățile rurale, jurnaliștii noștri s-au deplasat în zeci de localități românești, arătând întregii lumi cum se păstrează valorile naționale și ce obstacole politice, economice, sociale noi apar în fiecare an.

BucPress a susținut demersurile Consiliului Național al Românilor din Ucraina în vederea menținerii identității românești și sensibilizării opiniei publice vizavi de problemele comunității românești din Ucraina.

De menționat că au fost realizate de experții BucPress, în special prin Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuț, studii, analize, reportaje, investigații și cercetări, care nu au fost incluse în această prezentare pentru că nu reprezintă rodul muncii colective. De asemenea în acest bilanț nu au fost menționate numeroasele parteneriate media referitoare la evenimentele culturale și științifice desfășurate în regiunea Cernăuți.

Mulțumim Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ICR București, Consulatului General al României la Cernăuți, partenerilor noștri instituționali, presei de limba română din Cernăuți, în special ziarelor „Monitorul bucovinean” și „Gazeta de Herța”, mulțumim tuturor prietenilor, ascultătorilor, cititorilor, telespectatorilor noștri pentru că ați fost alături de noi în 2020.

Echipa Centrului Media BucPress vă dorește un 2021 de succes, nins cu  realizări, gânduri mărețe și bucurii pentru toți românii de pretutindeni. Vă mulțumim pentru fidelitate, suport, sugestii și neprețuita prietenie. La Mulți Ani!

https://bucpress.eu/proiecte/bilantul-activitatii-centrului-media-bucpress-13763