Centenarul Marii Uniri – la Cernăuți

Centenarul Marii Uniri – la Cernăuți

Am urmărit cu un surâs subțire și cu nesfârșite tristeți micuțul marș/pichet ultranaționalist al radicalilor ucraineni din fața sediului Consulatului General al României la Cernăuți, reflectat îndelung de presa de limbă română din regiunea Cernăuți și din România, precum și de cea ucraineană.

Aș avea de evidențiat câteva accente personale, pentru o interpretare adecvată:

Cei cca 30-35 de ultranaționaliști au acuzat România (în cadrul unei acțiuni de pichetare pregătită ideologic în publicațiile anti-românești din regiune) că, prin  celebrarea Centenarului Marii Uniri și prin acțiunile festive desfășurate în regiunea Cernăuți, ar îndemna la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Astfel de reacții, radicale și nefondate, erau intuite de mult la București.

Numărul rușinos de mic al protestatarilor evidențiază maturitatea populației pasive ucrainene, precum și gradul ridicat de alienare al tezelor vehiculate de radicalii menționați.

De la sloganul „Slavă eroilor!” la „Moarte dușmanilor!” se parcurge un lung proces de radicalizare, care seamănă izbitor cu „Allahu Akbar!" al teroriștilor islamiști, în numele căruia se produc periodic victime în diferite atentate teroriste, în varii puncte ale lumii.

Mă bucură că tezele antiromânești ale protestatarilor radicali din Cernăuți nu sunt agreate de majoritatea matură a populației locale și mă preocupă că strigăte de amenințare cu moartea sunt proferate liber în fața sediului unei misiuni diplomatice românești, cu trimitere directă către “victime”.

Mă bucură reacția organică, de incriminare a acestei forme radicale de protest, pe care o probează presa de limbă română din Cernăuți (Agenția BucPress, Zorile Bucovinei etc) și în general comunitatea românească din nordul Bucovinei, precum și sprijinul acordat de comunitatea românească de aici pentru Consulatul General al României de la Cernăuți, în jurul căruia se adună mereu toate formele pozitive de dragoste (ale etnicilor români de aici, din vatra lor istorică) pentru România, pentru istoria, cultura, suferințele și viitorul acestei țări.

Aduc aminte radicalilor ucraineni exemplele care au probat deja agende ascunse privind lezarea integrității teritoriale a Ucrainei: Crimeea, Donbassul și cele care încă pot fi, pe această linie geografică și geopolitică.  O eventuală agendă ascunsă față de Ucraina trebuie deci căutată în altă parte, nu la București. Am avut naivitatea de a crede că evidențele sunt clare chiar și pentru radicalii ucraineni. Scăderea interesului (obligatoriu, al) comunității ucrainene pentru a preveni noi conflicte în estul și sudul țării, similare celor din Crimeea și Donbass, mimând și inventând preocupări/îngrijorări similare în regiunile din vest ale țării (inclusiv/prioritar Cernăuți, Transcarpatia, Lvov), ar putea fi fatală în cazul extinderii proiectului “Novorussia”.

Felicitări comunității românești din regiunea Cernăuți pentru reacțiile de solidaritate cu misiunea consulară a României din nordul Bucovinei și cu istoria și cultura Românilor! Românii din nordul Bucovinei și din Herța și-au păstrat nealterată conștiința apartenenței lor la națiunea română (“băștinașă” aici dintotdeauna), în pofida vremii și vremurilor.

În anul Centenar, atât românii, cât și ucrainenii, au dreptul și chiar obligația morală de a-și celebra Centenarele cu demnitate și fără ifose xenofobe. În fond, celebrând Centenarul Marii Uniri, ne celebrăm bunicii și glorificăm eroismul acestora fără a leza dreptul egal al celorlalți de a-și marca propria istorie, de a glorifica propriile eroisme, de a construi și consolida propriile ethos-uri

 

Dr. Dorin Popescu