Rusia și-ar fi dublat veniturile din vânzările de energie către UE în timpul războiului

Rusia și-ar fi dublat veniturile din vânzările de energie către UE în timpul războiului

Alexandru Crenganiș

 

 

Moscova continuă să beneficieze de dependența energetică a Europei de petrolul rusesc, în ciuda reducerii vânzărilor din cauza sancțiunilor impuse pentru a o presa să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, potrivit experților unei organizații de cercetare cu sediul în Finlanda.

O nouă cercetare a Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), publicată recent, arată că Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzările de combustibili fosili către UE în timpul primelor două luni de război din Ucraina.

Creșterea prețurilor a făcut ca Rusia să compenseze mai mult decât pierderea volumului vânzărilor din cauza sancțiunilor, arată studiul.

Cercetătorii de la CREA mai spun că noile sancțiuni promit să crească și mai mult prețurile, anulând eforturile de a-l împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să folosească energia pentru a pune presiune pe UE și pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei.

De la începutul războiului, Rusia a vândut Uniunii Europene resurse energetice în valoare de 46 de miliarde de euro, iar cifra continuă să crească. Aceasta este de aproximativ două ori mai mare decât valoarea vânzărilor în aceeași perioadă din 2021, potrivit CREA.

Chiar dacă a existat o scădere a volumului vânzărilor, creșterea prețului petrolului a adus Moscovei aproximativ 63 de miliarde de euro (66 de miliarde de dolari) pe energia exportată pe nave și prin conducte de la lansarea invaziei pe 24 februarie.

Potrivit CREA, volumul petrolului rusesc importat de UE a scăzut cu 20%, iar cărbunele cu 40%. Cu toate acestea, importurile de gaze au crescut, iar Germania rămâne principalul cumpărător. În cele două luni de război, a importat produse energetice în valoare de 9 miliarde de euro.

Lauri Millivirta, analist principal la CREA, a declarat că exportul continuu de energie "este o gaură mare în sancțiuni" și că toate țările care cumpără combustibil din Rusia "devin complice la încălcările monstruoase ale dreptului internațional comise de armata rusă". Singura modalitate de a opri războiul ar fi o respingere rapidă și completă a transportatorilor de energie ruși, crede ea.

Parlamentul European a adoptat recent (în martie) o rezoluție prin care se cere un embargo asupra energiei rusești, dar până acum Uniunea Europeană a discutat doar un astfel de embargo. UE a impus un embargo asupra cărbunelui rusesc, care va intra în vigoare în luna august.

Guvernul german a exclus un embargo asupra gazelor din cauza daunelor economice pe care le-ar provoca, dar cancelarul Olaf Scholz a declarat pe 28 aprilie că Germania trebuie să se pregătească pentru că Rusia s-ar putea să suspende livrările de gaze.